Намери се виновник за мистерията с Боевски | webcafe.bg
newscafe

Намери се виновник за мистерията с Боевски

Webcafe.bg
30.10.2013, 09:47 (обновена 30.10.2013, 12:04)
Кристиан Вигенин

Вигенин иска наказание за посланик Чавдар Николов

На седмия ден от изненадващото завръщане на Гълъбин Боевски в България институциите вече имат обяснение. И най-вече виновник - посланикът ни в Бразилия Чавдар Николов. Посочи го първият ни дипломат Кристиан Вигенин, които ще настоява за понасяне на "персонална отговорност".

Министерството на външните работи не е знаело, че Боевски е освободен от затвора и се прибира в България, защото посланик Николов не е предал тази информация. "Възможно е да има и системни грешки", допусна Вигенин.

Министърът призна пред БНТ, че във Външно научили новината за осъдения на наркотрафик олимпийски шампион, след като започнали да се обаждат журналисти. После се оказа, че прокуратурата и Министерството на правосъдието също са в неведение.

Преди ден от изявление на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров стана ясно, че някои хора в МВР са знаели за завръщането на Боевски заради издаването му на документ, с който да се прибере, но също са запазили тази информация за себе си.

Институциите се заеха да пишат доклади, след като се разбра, че щангистът от месеци е знаел, че ще бъде експулсиран и е подал молба за временен паспорт. Искането е от 11 октомври, а документът е издаден с мотива, че Боевски иска да работи в Бразилия.

Самият декрет за експулсация той е получил на 13 март т.г. Вигенин потвърди, че и служебният премиер и външен министър Марин Райков не е знаел, че предстои връщане на Боевски в България.

Вигенин е дал посланик Николов на Дисциплинарния съвет на МВнР и очаква да разбере последствията за дипломата. „Нищо не обяснява факта, че българските служби не са имали информация какво точно се случва. Това няма как да остане без последствия", категоричен е Вигенин.

„Става въпрос за недобра, да не кажем липсваща комуникация с МВнР по целия казус. Факт е, че в нито един момент МВнР не е било информирано за развитието на случая по адекватен начин. Това, което се е случвало, е останало за сведение и ползване на посланика", обясни Вигенин.

Оказа се, че има и други български граждани, които са били експулсирани по подобна схема, като МВнР не е имало информация за това. Следващата седмица започва проверка на посолството на България в Бразилия, която обаче няма пряка връзка със случая „Боевски".

Oще: бразилия  гълъбин боевски  дрога  кокаин  мвнр  министерство на външните работи  чавдар николов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани