Обръчи от фирми с лъвски пай от парите за наука | webcafe.bg
newscafe

Обръчи от фирми с лъвски пай от парите за наука

Webcafe.bg
23.11.2012, 10:59 (обновена 23.11.2012, 16:15)
сергей игнатов

Снимка: © БГНЕС

Министърът на образованието Сергей Игнатов: Въпросите могат да бъдат към тези над 400 рецензенти, 12 експертни комисии, които са оценявали проектите, а не към личности

Обръчи от фирми около Нов български университет (НБУ), чийто бивш ректор проф. Сергей Игнатов в момента е министър на образованието, ще получат милиони от Фонда за научни изследвания, пише "Сега".

Конкурсната сесия е била проведена при пълна липса на прозрачност; за финансирането на 95 проекта (от общо 1200 кандидатствали) ще бъдат разпределени 14.8 млн. лв. Това са средствата, които държавата отделя от бюджета си, за да финансира приоритетни научни проекти.

Затова и образованието ни е на такова дередже-вместо да се дават пари за подобряване на учебните бази и учебните помагала, за повече практически упражнения и добра квалификация на преподавателите, парите изтичат в нечии джоб.

17 от спечелилите проекти ще се осъществяват от фирми и фондации, регистрирани в апартаменти, без научен потенциал и научна инфраструктура, повечето регистрирани в последните година-две. Те ще получат общо около 5 млн. лв. Някои от проектите са спечелени от приближени на шефа на фонда Рангел Гюров - преподавател в НБУ.

67 от проектите са на университети, институти и болници, а 11 на вузове в комбинация с фирми. 

Рецензент на Гюров - проф. Божидар Божинов, е "възнаграден" с 260 000 лв., които ще получи под формата на финансиране на проект, одобрен от фонда. Парите ще отидат в семейната фирма на 80-годишнияБожинов "Грунд 1" ООД, регистрирана в апартамент.

Божинов заедно със 76-годишната си съпруга ще изследват опазването на сгради и съоръжения при подземно транспортно строителство. Предметът на дейност на фирмата обаче няма никаква връзка с науката -покупка на стоки с цел да ги препродаде в първоначален, преработен или обработен вид, продажба на стоки собствено производство, складови и превозни сделки, туристически и рекламни услуги и пр. 

"Награден" е и ректорът на библиотекарския университет проф. Стоян Денчев, откъдето Гюров получава титлата "доктор на науките".

Вузът печели общо четири проекта - самостоятелно или с партньори, на обща стойност 960 000 лв. Лично проф. Денчев е класиран като ръководител на проект за 360 000 лв. на тема "Политики за управление на културно-историческото наследство - комуникация и социализация чрез образование". 

От два дни сред учените се разпространява писмо до парламентарната комисия по образование и до министъра на образованието, в което се настоява за преразглеждане на конкурса.

Има съмнения и за неговата законност. Мотивите са незаконното назначение на Гюров и уволнението на един от членовете на Изпълнителния съвет на фонда - проф. Мирослава Кортенска, в хода на процедурата, което променя първоначалните правила и условия за провеждането й.

Кортенска бе освободена със съобщение на сайта на фонда, тъй като е възразила срещу начина, по който се класират проектите. 

Вчера Гюров заяви пред "Сега" по телефона, че не бяга от въпросите и ще отговори на всички, но трябва да получи разрешение на пресцентъра на просветното министерство. По-късно пред вестника медийната съветничка на Игнатов и преподавател в НБУ д-р Евелина Христова пък заяви, че атаките идват от неуспели кандидати. Според нея министърът ще вземе отношение по казуса, когато е достатъчно запознат с него.

Oще: наука  научни изследвания  нбу  сергей игнатов  съмнения  фирми  фонд 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.03.2012, 09:59

3 post deluvian | 23.11.201218:27

Некъф 80 годишен дедка ще получи 260 000 лв за да изследва опазването на сгради при подземно строителство?
Хубаво че се грижат за старците, ама да ги раздадат тия пари на повечко старци, примерно на хиляда дедета да отпуснат по 260 лв за Коледа, що само на един ги дават?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

2 lele male | 23.11.201217:00

Хубава статия... само, че проблемът ще мине между капките т.е. между цигареният дим, емигрантите и чалгата в Студентски град... Объркан
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 15.10.2011, 18:03

1 Vortep | 23.11.201212:42

Не знам, кой има нещо против такива фундаментални изследвания:

ИЗСЛЕДВАНЕ НА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ЗА ИДЕНТИФИЦИРАНЕ НА КИБЕРЗАПЛАХИ И ТЯХНАТА ВРЪЗКА С ПОВЕДЕНЧЕСКАТА ДИНАМИКА НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ В ДОМОВЕТЕ НА БЪДЕЩЕТО - 180 000 лева

СРЕЩУ КРИЗАТА В ОБРАЗОВАНИЕТО. СТРАТЕГИЯ ЗА ИНТЕЛИГЕНТЕН РАСТЕЖ ЧРЕЗ НОВ КОМУНИКАТИВЕН ПОДХОД ЗА МУЛТИДИСЦИПЛИНАРНО ИНТЕРАКТИВНО ОБУЧЕНИЕ - 400 000 лева ( НБУ )

ИЗСЛЕДВАНЕ НА ПОЛЯРИЗАЦЯТА НА ЗОДИАКАЛНАТА СВЕТЛИНА И МЛЕЧНИЯ ПЪТ ЧРЕЗ НАНОСАТЕЛИТ И ТРАНСЛИРАНЕ
НА ДАННИТЕ ДО НАЗЕМНА СТАНЦИЯ ПРЕЗ АНАЛОГОВ ИЛИ ЦИФРОВ РАДИОКАНАЛ - 480 000 лева


Враговете на дОмокрацията и славната Партия търсят само с каквио да се заяждат, вместо да пеят в прослава на Партията кърмилница и нейните верни синове БиБи, ЦвъЦвъ и СерГей Игнатов - автор на хиляди трактати по жизнено важни за целия български народ теми

Засрамете се от срама си! Много щастлив Шокиран Смее се
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани