Сините искат шистов газ | webcafe.bg
newscafe

Сините искат шистов газ

Webcafe.bg
02.02.2012, 13:38 (обновена 02.02.2012, 14:01)
шистов газ, протест

Костов: При тази забрана всъщност България няма възможност да проучи ресурсите и залежите си и така остава монополно зависима от "Газпром"

Две седмици след като Народното събрание наложи безсрочна забрана върху проучвания и добив на шистов газ по метода на хидравличното разбиване, от Синята коалиция предложиха тя да отпадне.

Това съобщи пред журналисти съпредседателят й Иван Костов, - един от вносителите на проекторешението. По думите му при тази забрана всъщност България няма възможност да проучи ресурсите и залежите си и така остава монополно зависима от "Газпром".

Петима десни депутати препоръчват правителството да внесе законодателни промени, с които да се отмени забраната. Вносителите са същите представители на десницата, които се обявиха против мораториума още при гласуването му на 18 януари. В мотивите си те се позовават на становище на Геологическия институт при БАН в отговор на писмо на сини народни представители.

В становището се посочва, че научният съвет към института подкрепя извършването на проучвания за установяване на ресурс от шистов газ с прилагането на най-новите технологии и научни методи и строг контрол върху околната среда и подземните води.

Смята се, че е неразумно България да пропусне възможността да проучи потенциала си от този енергиен ресурс, който е възможно да окаже сериозен положителен ефект върху националната икономика, пише в документа. Учените не се ангажират с аргументирано експертно мнение относно технологията за извличане на шистов газ чрез хидравлично разбиване (фракинг).

Според тях "по правило това са високи технологии, които са фирмена собственост и информацията за тях трябва да се поиска от съответните компании в процеса на договаряне и за нуждите на ОВОС".

Георги Божинов от Коалиция за България, веднага след изявлението на Иван Костов, Михаил Михайлов и Иван Иванов, ги обвини, че манипулират медиите като не казват какъв точно е бил въпросът към БАН, а съобщават само отговора.

В него се казва още, че досега няма научни доказателства за опасността или вредата от проучванията на шистов газ. Евентуалните проучвателни сондажи, според БАН, по същество не се различават от традиционните методи за търсене на нефт и газ.

През последните 50 години на територията на България, сочи справката на института, са направени над 200 такива сондажа на дълбочина 2500-3000 м без аварии или замърсяване на почвата, водата или въздуха.

Божинов допълни, че левицата е настоявала за мораториум само върху хидравличния метод за проучване. Ако по конвенционални способи бъде търсена суровината, с държавни пари, при установяване на шистов газ, държавата ще може да реши дали да го добива или да отдаде дейността на концесия, обясни още той.

Божинов уточни, че когато проучването е частно, компанията, открила находището, директно става и концесионер.

Мораториумът беше въведен след масови протести в цялата страна. На протест се вдигнаха еколози, граждани, а от опозицията най-активни бяха от БСП. Екозащитници многократно изразиха опасенията си, че технологията за проучване и добиване на шистов газ е опасна за здравето на гражданите. По-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че мощни финансови интереси са дирижирали протестите срещу шистовия газ.

Руско лоби срещу шистовия газ

"Само за няколко седмици "руската резидентура" в България успя да екзалтира позамрялото ни гражданско общество. По улиците на София плъзнаха протестни шествия, които ужасно напомняха антиамериканските и антиимпериалистически мероприятия, организирани от партийните и комсомолските организации на учещите и трудещите се от времето на студената война". Това пише в "Труд" Иван Сотиров. Представяме извадка от текста:

"Това щеше да мине като кошмарен сън от миналото, ако Народното събрание не беше превърнало кошмара в действителност.

Уж дясното мнозинство в парламента без сериозни аргументи позорно капитулира пред този псевдограждански натиск и прие мораториум върху проучванията за добив на шистов газ в България.

Тоест - забрани на България да узнае има ли залежи на шистов газ - информация, която би могла да ни избави от пълната енергийна зависимост от Русия. Мнозинството позволи на БСП, ДПС и няколко полуразпаднали се партийки да се изгаврят с министъра на енергетиката, излъчен от същото това объркано и беззащитно мнозинство.

При настаналата странна обща еуфория от забраната, учудващо е как в текста на мораториума не се прие, че всякакви проучвания и добив в България са допустими, но само след положително становище на "Газпром".

Отказът от проучване е проява на типичния за средновековието и болшевизма страх от познанието. Недопустимо беше председателят на СДС (Мартин Димитров - бел. ред.) и десни депутати да подкрепят това решение, което е срещу българския национален интерес и в защита на пълната ни енергийна зависимост от Русия..."

Oще: забрана  шистов газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.10.2010, 17:47

10 Бояна | 16.02.201219:00

Сините искат единствено и само тава , което иска от тях Вашингтон.По- големи национални предатели от тях България едва ли е имала!Срам!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.04.2011, 10:50

9 abductor | 03.02.201212:09

Корпоративните мажоретки преминаха към резервния план Б - като се разсмърдяха нещата около добива и за твърде много хора стана ясно, че добиването на шистов газ може да доведе до сериозни екологични последствия, сега преминават към схемата "добив чрез проучване", предвидливо заложен още през 2010-та. Както става ясно от закона за подземните богатства, който вече ми е писнало да публикувам тук, няма ясни критерии относно въпросното проучване, и за компанията е оставена изключително удобната възможност да продава добитите при проучване количества на който си иска за колкото си иска, а и нищо не ги спира да набодат 100 сонди с "проучвателна" цел. Методите им на агитация са класическите два - "общото благо" (защо, вместо всички да забогатеем и газта да струва 2 с'тинки, слушаме някакви "екоталибани"), и "енергийната независимост" (всеки против шистовия газ е комунист русофил, молещ се всяка вечер пред портретите на Ленин и Сталин, несъмнено на заплата в "Газпром", и прави това само защото мрази демокрацията). Тоест - глупави манипулации, разчитащи на вашата "първосигналност". Ако се замислите малко обаче, ще видите пълната несъстоятелност на тези твърдения.
1. Няма как "всички да забогатеем", тъй като газта ще се добива от частни компании, продаващи го на "пазарни цени", и печалбата от това определено няма да е за "всички". И бъдете сигурни, че няма да го дават за без пари само и само да прецакат Газпром.
2. Очакваният добив не може да покрие вътрешното потребление, така че не знам за каква "енергийна независимост" иде реч, след като от "Газпром" (или друг) пак ще се купува. А това, че сме можели да спазарим по-ниски цени при наличие на залежи, е абсолютна глупост. Българският внос е по-малко от 0,2% от износа на руснаците, така че не виждам как ще ги изнудим с 20-30% намаляване на този мизерен пазарен дял. Поляците като добиват, да не би руснаците да им дават газа по-евтино?
Но по принцип си е нормално точно Костича да ги говори тия, той и бездруго си е завършен национален предател и престъпник.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

8 Bobby_gBG | 03.02.201210:14

6 Pavur Pezev | 02.02.2012 19:36

Макаронри ти си прав .Ама не разбрах,са ли членовете на българското правителство московски подлоги,щото забраниха проучване и добив или са човеколюбци,дето не щат да се отрови земята бугарска и чааветата.
--------------------------------
Знай ли човек. Най-вероятно комбинация от двете...

Въпроса е обаче че това е правилното нещо, така че за момента нямам намерение да се задълбочавам в мотивите за решението...


А синити димукрадци и седерастии едно си знаят едно си баят - злите руснаци, ах този подъл СеСеСеРе, бла бла бла малоумна русофобия...
Чак под статията в Нюза се чудех как не са намесили Русия в схемата, пък ето че са го направили, по стандартния си комсомолски начин - чрез сляп фанатизъм.


Същия малоумен фанатизъм с който ни доразбиха държавата преди 14 години... Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

7 Крив Макарон | 02.02.201221:30

Ще бъда честен. Не знам! Мога да отговарям за единствено себе си. Политици светци не знам света да е виждал, а тези, точно е най-малко вероятно да се окажат такива Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

6 Pavur Pezev | 02.02.201219:36

Макаронри ти си прав Много щастлив .Ама не разбрах,са ли членовете на българското правителство московски подлоги,щото забраниха проучване и добив или са човеколюбци,дето не щат да се отрови земята бугарска и чааветата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

5 Крив Макарон | 02.02.201215:25

Павуре, прав си. Точно така ще изглежда. Искам да те питам, кой го го отрича? Аз лично не бих могъл да го отрека. Както каза премиера пред народните заседатели "ако застанем пред една кола отзад...и там има вредни емисии".
Разбираш ли ме? Въпросът е, защо се отричат последствия на добива на шистов газ? С каква цел, оправдани ли са подобни жертви и т.н.
Ако ми отговориш на тези въпроси обосновано, ще промениш мнението ми и ще ми направиш услуга, понеже ще ми спестиш много време от това да обяснявам в интернет защо съм ПРОТИВ ШИСТОВИЯ ГАЗ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

4 Pavur Pezev | 02.02.201215:14

Макароне,ми то ако направиш една анкета на хората дето живеят около Нефтохима,те ша псуват нефтодобива до девето коляно на 99%,а Девненци-циментовия и Содите до десето.Интересно що ли ютубските лауреати на Нобел по сондажи и екология,не спретнат едно филмче за Бургас и Девня и да го пуснат у мрежата,а?Би било по-страшно и от Чернобил.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 02.02.201214:39

Ончо, така както виждам, ти за пръв път чуваш за Тексас. Но все още не си чувал за Гад Зееви и Костов. Това е разбираемо за трансцедентните мечтатели, които се радват, че има кой да ги стяга.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

2 Оня Дето Го Трият | 02.02.201214:28

Макароне

Кво има в Тексас бе?
Ако има нещо страшно, що не съм чул за масово преселение на тексасчани в китната ни екологична Добруджа тогава? Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 02.02.201214:22

Иван Сотиров да иде в щата Тексас да поживее година-две в близост до районите на добив, после ще го помним само с добро.
Костов е безспорен авторитет. Само, ако обича, да каже какво се случи с БГА-Балкан? Не искаше да го продаде на Аерофлот и за това го подари на Гад Зееви. Сега същата работа; не иска да купува газ от Газпром, иска да подари Добруджа на Шеврон. Но той за това е толкова години в политиката. Знае, кое се купува, кое продава, и най-добре знае кое и на кого се подарява.
Учените от БАН...Има там една учена, Кристалина Стойкова. Тя има вид на извънземно. Ако за нея говори Костов, то много жалко за самия него. Госпожата е бивш консултант на Шеврон, но никога не се представя като такъв, а злоупотребява с авторитета на БАН. Обича да говори пред камерите на Тв Европа. Телевизията-отроче на ДСБ. Обикновено преди да се появи тя, журналистите намира един-двма ученика, които ги запитват "Защо пторестирате?" и учениците понеже се притесняват от камери, отговарят неубедително. Така изпъква авротитета на "учената" и господин Костов си прибира хонорарчето.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани