На световния форум за геотермална енергия тази седмица страната, която се намира в "Пръстена огъня", смята да набере инвестиции от 1 млрд. долара | webcafe.bg
newscafe

Индонезия ще прави ток от вулканите си

Webcafe.bg , По USA Today
26.04.2010, 16:39 (обновена 26.04.2010, 17:00)
вулкан, Исландия

Снимка: © БГНЕС

Лавата помага - като възобновяем енергиен източник...

Индонезия е домакин тази седмица на най-голямата в света конференция на тема геотермална енергия. Конгресът в Бали е опит за поглед как да се развива по-добре в бъдеще геотермалната енергия като енергиен източник, щадящ околната среда.

Геотермалната енергия се извлича от високата температура, съдържаща се в Земята. Защитниците на околната среда смятат, че тя би могла да бъде ключова за употребата на по-чисти форми на гориво. На срещата на високо равнище присъстват представители от 80 страни.

Всъщност геотермалната енергия често бива наричана "вулканична", но правилното научно обяснение за нея е енергия, извличана от свръхвисоката температура на ядрото на Земята. Индонезия има амбициозни планове да се възползва от геотермални източници - и конкретно от енергията, генерирана от нейните вулкани.

Архипелагът от повече от 17 000 острова се намира в "Пръстена на огъня" на Тихия океан - един от регионите с най-голяма вулканична активност в света. Индонезия няма ресурсите, за да бъде в състояние да осигури безпроблемни доставки на електричество за населението си, така че откриването на алтернативен източник на енергия е от критично значение за най-голямата икономика в Югоизточна Азия, която се радва на бърз растеж напоследък.

Това ще е една от основните теми за обсъждане на Световния геотермален конгрес в Бали тази седмица.

Според учените на теория геотермалната енергия на планетата е достатъчна за задоволяване на енергийните нужди на човечеството - и със сигурност би могла да помогне за решаване на проблемите на Индонезия със снабдяването с горива.

Проблемът е в цената на реализацията на проекта. Макар да е щадящ за околната среда, добивът на геотермална енергия също така е много скъпо начинание. В момента Индонезия използва основно въглища като източник на енергия, които са евтини, но също така се смятат за вредни за околната среда.

Смята се, че централа на база геотермална енергия би струвала почти двойно по-скъпо от такава, работеща с въглища, а строежът й би отнел много повече години. Индонезия има намерение да набере повече от $1 млрд. инвестиции на международния форум, така че да може да разработва геотермалните си ресурси като източник на енергия за бъдеще.

Oще: вулкани  геотермална енергия  индонезия  лава  форум 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани