Хиляди българи тръгнаха на Поход на справедливостта | webcafe.bg
newscafe

Хиляди българи тръгнаха на Поход на справедливостта

Webcafe.bg
10.11.2013, 12:14 (обновена 10.11.2013, 21:00)
протест, 1 ноември

Снимка: © Явор Николов

Представители на студентите призоваха за бойкот на държавата

Над 10 000 души участваха в общонационалния „Поход на справедливостта“, организиран от „Ранобудните студенти“. Освен учащи, в шествието се включиха също преподаватели и обикновени граждани. Към тях непрекъснато се присъединяват още и още хора. Протестиращите бяха водени от плакат с надпис „Това е революция“.

Други надписи бяха: "Ранобудните остават, вие си отивате", "Аз питам не само онези, които говорят, но и тези, които мълчат", "Времето ви изтече" и т.н. Чуваха се мощни скандирания „Оставка!“ и "Тук не е Москва!", вееха се жълти знамена с черния юмрук – символ на „Ранобудните студенти“, окупирали ред български университети с искане за връщане на морала в политиката.

Пред парламента се стигна до провокация, след като група младежи издърпаха част от огражденията. Други протестиращи направиха жива верига между множеството и огромното количесто полицаи, които нямат отличителни знаци.

По-късно протестиращите блокираха "Цариградско шосе" и кръстовището на Четвърти километър. Попътно свалиха няколко реклами на партийната телевизия на "Атака" - "Алфа ТВ".

Преди това, без особени ексцесии, шествието мина покрай голямата сцена, на която "България без цензура" на Николай Бареков по-късно през деня трябваше да изнесе концерт. Направиха впечатление дузината празни столчета пред нея. Плътен полицейски кордон пазеше и свързвания с бившия журналист римейк на "Града на истината".

В района на храм-паметника "Св. Александър Невски" внезапно се появи препълнен автобус на "България без цензура" (според протестиращи - пълен с участници в проявата на Бареков, събрани от страната). Демонстрантите принудиха шофьора да обърне возилото.

По сградата на парламента бяха хвърлени топката на прехода, сакове за емигриране и цветни балони, пълни с вода. Последните полетяха, след като вечният протестиращ (и атракция на всички протести и контрапротести през тази година) Йоло Денев успя да премине загражденията пред НС и беше изнесен от полицията.

По-късно през деня в района на храм-паметника се проведе протестен концерт.

Да си тръгват час по-скоро

"Вашите очаквания към студентите ни дадоха отговорност. За да кажем нещо повече от оставка. Ние сме децата на прехода. За нас досега се говореше повече отрицателно. Окупацията промени живота ни. Яростно се възмущаваме от това, което живеем. Ние не можем да предложим нито себе си, нито друга политическа партия. Ние сме гласа, който казва, ме повече така не може", пред събралото се множество студентът от СУ Ивайло Динев.

"Този кабинет трябва да падне час по-скоро", заяви представител на нов Български университет и призова да се върви към общонационален бойкот на държавата. "Призовавам всички съсловия, за които моментът е назрял към бойкот. За да не трябва три години да търпим тази отврат", каза младежът.

Ние сме се събрали тук за нов обществен договор, събрали сме се за ромяна на системата, каза един от участниците в протеста. Събрали сме се тук, за да се преборим с апатията, страха и безверието. Присъстващи изразиха увереност в победата си. Други призоваха за "борба, борба и пак борба".

От Пловдивския университет думата взе един от студентите, участник в окупацията. "Пловдив въстана, време е България да въстане", каза младежът и се обърна с думите: "Господа управляващи, емигрирайте вие, ние няма да емигрираме". На това място протестиращи започнаха да скандират "Към Москва" и "Кой предложи, кой предложи, кой, кой, кой".

Студенти от УНСС взеха думата и бяха приветствани. Студенти удариха училищен звънец с думите, че искат да бият звънеца и да събудят България.

Oще: окупация  поход на справедливостта  протест  софийски университет  студенти 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 10.11.201315:33

На друго място бяха цитирали нещо разумно, казано от протестиращ студент (или май беше преподавател - не се разбра съвсем), но като гледам преобладаващата част от лозунги и викове разумът е на път да се размие в тия мътни води. Явно разуммното се ограничава до шепа хора, които за съжаление не си дават сметка, че в суматоха хората не се учат на разсъдливост. Та, както казаха някои от тия хора - наистина има проблем с образованието, но и те трябва да се замислят за собствената си оценка на състоянието: "Тоталитаризма" (не съм съгласен със назаванието) може би от бягане от хуманитарни области произведе огромно количество успешни емигранти, днес чух студент да призовава някак си да се съчетаели изкуство и естествени науки. Не че всяка наука не е и изкуство, но това, което имат пред вид тия хора е патерица, а пък факта, че го казват под виковете "оставка" прави цялата работа сюреализъм. Както и да е, надявам се да няма оставка, защото в настоящата ситуация това ще доведе до повторение, до връщане на ГЕРБ или в най-лошия случай до създаване на още един "ГЕРБ". Въпреки, че преди години считах, че за онова време е добър шоковия подход, днес резервите са изчерпани и шокът е непоносим - нещо, което тия хора не разбират. Успехът им би донесъл шок, но не като намерение, а като последствие от наивитета на вярващите и на "морала" на най-активните. За разлика от предишни шокове, предизвикани нарочно сега всичко би било натурално - без илюзии, точно както го искат, но дали знаят какво искат тия хора? Мен лично слабо ме засяга изхода - имам пред вид пряко, но аз съм от малцинството, което живее тук телом, но работи духом другаде.
   

оценка

+3 -3

Най-коментирани