Съд - и кръв след изборите | webcafe.bg
newscafe

Съд - и кръв след изборите

Webcafe.bg , по БНР
01.11.2011, 17:38 (обновена 01.11.2011, 19:01)
вот, избори

Изборите минаха, страстите не угасват

След балотажа в неделя на няколко места в страната тръгнаха касирания на избори. В Сливен някой хвърли коктейл "Молотов" по общината, а в Червен бряг се проля и кръв - при сбиване в ромския квартал. В Белица пък се вдигнаха агенти на ДАНС заради разразила се битка между привърженици на избрания и на неизбрания кмет - с цел да предотвратят етническо напрежение...

ДАНСинг в Белица

В град Белица местни жители и загубилият изборите за кмет Хасан Илан създават инициативен комитет с искане за касиране на вота в общината и обявяването му за невалиден от Благоевградския административен съд.

В комитета се канят да влязат всички, които имат конкретни доказателства, че е имало купуване на гласове, както и несъгласните с резултатите от гласуването, определили Ибрахим Палев от ДПС за трети пореден кметски мандат.

Протестът не е етнически, смята загубилият кандидат Хасан Илан, подкрепян от ГЕРБ. Според него българи, българо-мохамедани и роми застават единни срещу Палев, тъй като смятат, че е спечелил със страх и силови методи.

Хората в Белица все още се страхуват да свидетелстват, но само до обяд над 600 жители на общината се подписаха в подписката, представена пред общинската администрация. Жителите на града са категорични, че няма да пуснат Палев да влезе в общината до произнасянето на Административния съд.

Те заплашват, че Палев ще бъде спрян с жива верига да положи клетва. Протестът ще продължи, докато резултатите от гласуването не бъдат обявени за невалидни от магистратите и ЦИК.

Хората са недоволни, че вотът е определен от гласуващите в селата и искат ново административно деление, при което Белица да премине към Разлог. Сред исканията им са още ново гласуване, независими наблюдатели от Европа и правото сами да определят кой да ги управлява.

Полицаи и служители на ДАНС се опитват да успокоят обстановката и разговарят с представители на Ибрахим Палев и Хасан Илан. За първи път агенти на ДАНС се намесват при подобен спор, като мотивът е, че това се прави, за да не се допусне етническо напрежение...

В Кърджали - повторно преброяване

В Кърджали започва повторно преброяване на бюлетините за избор на кмет. Това постанови Административният съд, след като даде ход на делото за касиране на местния вот. То е образувано по жалбата на ГЕРБ, заради получени в партията сигнали за нарушения в изборния ден.

Управляващата партия оспорва избора на Хасан Азис за кмет на Кърждали, спечелил с 53.96% от всички гласували, или общо 18 153 гласа още на първия тур.

В съдебната зала от ГЕРБ посочиха данни за нарушения на вота. Едно от тях е липса на час на завършване на изборния ден в много от протоколите на секционни комисии. Дописвали се и избиратели, без да имат право да гласуват.

Броенето на бюлетините започна в 15.30 часа с изборните книжа от шест произволно избрани комисии. Ще се съпоставят гласовете само за двамата кандидати за кмет - Хасан Азис от ДПС и Илия Илиев от ГЕРБ.

Според председателя на съда Виктор Атанасов това може да се окаже изгубено време: "Над 35 хиляди и петстотин бюлетини са. Длъжни сме в тоя случай да проверим недействителните, тъй като те може да са отчетени като недействителни, а между тях да се окажат такива, които са действителни за някои от тези двама кандидати.

Опитът ме е научил, че така трябва да се направи, когато се брои. Разчитам, че след като се преброят 20, 30 или 40 секции, разберат, че нещата не са такива, каквито на тях им се струват, да го преустановим това нещо и да приключваме делото".

Идния понеделник в Административния съд започва ново дело - този път за избора на общински съветници в Кърджали, отново по жалба на ГЕРБ.

В Административния съд във Варна са постъпили пет жалби от коалиция "За нашето бъдеще", регистрирана в Общинската избирателна комисия в община Аврен. Жалбите са срещу решенията за определяне на избраните кметове на Аврен, с. Приселци, с. Тръстиково, с. Дъбравино, с. Бенковски, както и срещу решението за избор на общински съветници на община Аврен.

От коалицията изразяват съмнения за съществени нарушения на изборния процес. Предстои разглеждане на жалбите и насрочване на административни дела.

БСП иска касиране в пет общини

БСП настоява за касиране на местния вот в Смолян, Велико Търново, Пловдив, София и Лом. Във всички тези общини спечелиха кандидатите на ГЕРБ.

Според лидера на партията Сергей Станишев финалът на изборите е поредното доказателство, че ГЕРБ е мутренска групировка, а не партия. По думите му след вота БСП е в подем и с ново самочувствие.

Станишев коментира, че партията е получила впечатляващите 1 527 000 гласа, а разликата между нейната президентска двойка и тази на ГЕРБ е била едва 165 хиляди.

Според лидера на социалистите ГЕРБ е използвала олигарси за натиск и купуване на гласове и затова той не приема Бойко Борисов да се превръща в учител по демокрация, който с интриги прави опит да раздроби опозицията, както това се е случило с десницата. Станишев не назова имена на олигарси за твърденията си.

"Аз не знам дали г-н Плевнелиев, който постигна първи резултат на президентските избори, е в течение за начина на правене на избори от г-н Цветанов и г-н Борисов. Убеден съм, че г-н Цветанов е изцяло в дъното на тази технология, имам сериозни подозрения, че г-н Борисов е също така изцяло наясно. С такава партия, с такава власт не можем да имаме никакави компромиси. Такова ще бъде и моето говорене, и на БСП". Това заяви лидерът на БСП.

Междувременно кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев и кандидатите на партията за общински съветници внесоха две жалби в столичната Общинска избирателна комисия за касиране на местните избори. До две седмици комисията трябва да подготви съпроводително писмо до Административния съд по тях.

Кадиев обясни мотивите за тази стъпка:

"Лоша организация на изборите, хора, които искаха да гласуват, не успяха да гласуват. Удължаването на изборния ден беше направено в нарушение на закона и на трето място вече са конкретните нарушения - протоколи, които служебно са били въведени, тъй като оригиналите са липсвали, голям брой протоколи, които са били подписани с по-малко от 50% от членовете на секционните комисии, което поставя под съмнение резултата от вота в тези секции, голям брой протоколи в определени секции, които са останали там през цялата нощ.

Цялата организация на приемането на протоколите в Общинската избирателна комисия, наличието на двама народни представители от ГЕРБ, които са изнасяли чували и са присъствали в самата зала, всичко това ни води до извода, че изборите бяха опорочени".

Oще: аврен  белица  бсп  вот  герб  европа  избори  касиране  кметове  кърджали  резултати  съд  хасан илан 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.