Държавата фиксира болните за догодина | webcafe.bg
newscafe

Държавата фиксира болните за догодина

Webcafe.bg
09.08.2012, 11:04 (обновена 09.08.2012, 11:31)
Пламен Цеков

Конгениални идеи на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков

В опит да се справи с растящите разходи в здравеопазването, държавата се опитва изкуствено да ги ограничи, вместо да засили контрола и да ограничи броя на частните болници чрез действието на Националната здравна карта. С последното не успя да се пребори нито един от здравните министри нито на този кабинет, нито на правителството на тройната коалиция.

През последните 3 години средно по десетина нови болници бяха пускани на година.

Идеята да се ограничат средствата е като се заложи предварително лимит на пациенти по клинични пътеки за тримесечие. Тоест - вписват се определен брой инфаркти, инсулти, бъбречни кризи или гинекологични проблеми за всяко лечебно заведение. На база това се определя и бюджетът му. Конгениалното предложение е на бившия депутат и настоящ управител на НЗОК Пламен Цеков. Новата методика за плащане на лечебните заведения от 2013 г. е публикувана на сайта на здравната каса.

Досега болниците работеха с лимити, които традиционно биваха надхвърляни и здравната каса плащаше т.нар. надлимитна дейност. Сега вместо лимити се залага... план. При разпределението на средствата за догодина, както и досега, ще се отчитат броят на леглата, преминалите до момента пациенти, средният престой на всеки болен.

430 е броят на лечебните заведения у нас, близо една четвърт от тях са частни с общ брой на леглата около 6000, при това неравномерно разпределени на територията на страната. В началото на 2012 г. държавните и общинските заведения разполагат с близо 40 000 легла, но постоянно ги намаляват.

Въпреки това обаче, както е добре известно, почти всички частни болници прехвърлят тежките случаи за лекувани в университетските - т.е. държавните, тъй като не разполагат с необходимата апаратура и специалисти.

Само през здравната каса за болничното лечение у нас се дават 1 млрд. лева на година. Около 300 000 българи годишно избират да се лекуват в частна клиника - 16% от хоспитализираните болни. Във Франция например този процент е 60, а в Германия - около 50 на сто.

Супер идеите

Според новата методика всяка болница е задължена да гарантира 30% от общия си прием за спешни случаи, а другите 70 на сто - за планов прием. Касата задължава болниците да подават ежедневни, седмични и месечни отчети за постъпилите и изписаните пациенти. Предвижда се и въвеждане на т.нар. листа на чакащите.

В случай че има повече болни по дадена диагноза, те ще попадат в списъка за следващия период. Допуска се и превишение на дейността в рамките на 3%, но само след изрично разрешение от касата. Въпросното превишение ще трябва да се компенсира през следващото тримесечие. На всеки три месеца се прави преразпределение на средствата от бюджетите.

Oще: болници  бюджети  лимити  нзок  пациенти  пламен цеков  план 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

2 Чинчифон | 09.08.201216:57

И едно предложение!Лицата,кандидати за държавни длъжности и за високи постове да се подлагат на психиатричен контрол.За сегашните власт имащи това не се налага,защото всички виждат истината.Дори и любимият приятел Дейвид!Защото Бойко,дори и със Цветанов,не се целува на улицата толкова често! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 09.08.201212:07

За да не остане народонаселението, което не може да се вреди за лечение по здравните пътеки(и не е в състояние да плаща в частните клиники), извън здравните грижи, което ще е нарушение и на конституцията, предлагам здравната министърка да организира във всички по-големи селища на страната курсове за знахарки, баячки, гледачки и други такива медицински специалисти.

По този начин ще има кой да поеме болните, които не могат да бъдат приети от лечебните заведения. Не мисля, че качеството на лечението ще се влоши като цяло. То, от туй, къде по-надолу?
   

оценка

+4 -0

Най-коментирани