Мълчанието за банките е опасно | webcafe.bg
newscafe

Мълчанието за банките е опасно

Webcafe.bg
06.07.2014, 11:02 (обновена 06.07.2014, 11:42)
Александър Кашъмов

Снимка: © БГНЕС

Кой е забранил да се говори истината, дори да е за банките

Предложената от БНБ поправка в Наказателния кодекс, която ще въведе до 5 години затвор за разпространяване на злонамерени слухове срещу банките, е опасна и недостатъчно обмислена, коментира пред БНР адвокат Александър Кашъмов от програма „Достъп до информация".

Според него, за да бъде ясно дали такъв текст е необходим трябва да бъде направен анализ, какъвто няма. Срещу поправката е и Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти: "Ако се стигне до приемането му в този вид, текстът ще предизвика сериозно недоволство в медиите и с пълно право, защото той наистина налага цензура върху медиите, тъй като забранява всякаква информация за банките".

Текстът, предложен заради слуховете за „банкова криза", бе приет радушно от депутатите и мина експресно през одобрението на Комисията по правни въпроси в Народното събрание. В него фигурира не само преследването за разпространителите на злонамерени твърдения за банките, но и на „други сведения", без да е ясно какво точно значи това.

"Всички български граждани искат техните пари да бъдат защитени, в това число и парите, които се намират в банките. Ние всички искаме банковата и финансовата система да бъде защитена.

Това обаче не може да се случи с един такъв изключително непрецизен текст, който съдържа множество подводни камъни и множество възможни посегателства към свободата на словото и към свободата да се говори за банките", коментира Кашъмов.

Икономистът проф. Румен Гечев припомни, че и в настоящите закони има мерки срещу слухове, панически атаки и неверни факти за банките. „Втората част на изречението навява на мисълта, че на практика ще се забранят всякакви анализи  за  банките, което за мен като професор по икономика и преподавател в икономически университет е абсолютно недопустимо", допълни той.

Адвокат Кашъмов също припомни, че в българското право, както и във всяко право на демократична държава, по начало не е забранено да се говори истината.

„Истината някак си хората имат право да я узнаят. Има някой изключения от това правило и те се наричат защитена със закон тайна. В случая тази правна техника е абсолютно пренебрегната и това е направено против свободата на словото, против свободата на всеки да търси, получава и разпространява информация и всъщност може да се изроди във форма на цензура", допълни той.

Oще: банки  банкова система  бнб  затвор  ктб  наказателен кодекс  пиб  свобода на словото  слухове 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани