Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и министърът на отбраната Аню Ангелов откриха официално отредената за свободен достъп част от парка на Военна академия „Георги Раковски". | webcafe.bg
newscafe

Военните разрешиха парк лайф до 20.30 ч

Lifecafe
08.06.2010, 14:43 (обновена 09.06.2010, 09:59)
парк военни

Снимка: © БГНЕС

Миналата година работници от частна фирма реставрираха оградата на двора на Военна академия Г.С. Раковски. Уникалната кована ограда на учебното заведение е изградена от цевите на пушките "Крънка" и "Бердана-2", подарени на младата българска войска от Русия след Освобождението.

Военните отвориха парка си в София и за хора, които не са под пагон. Паркът на Военна академия на бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" ще е единственият в столицата с работно време - до 20.30 часа през лятото и до 17.30 през зимата.

В лятното си работно време паркът ще отваря от 7.30, а в зимното - от 9.30 часа.

С пускането му столицата се сдоби с още един парк, малко по-малък от Борисовата градина.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова и министърът на отбраната Аню Ангелов откриха официално отредената за свободен достъп част от парка на Военна академия „Георги Сава Раковски" под акомпанимента на военен духов оркестър.

На церемонията присъстваха още министърът на външните работи Николай Младенов, областният управител на област София Данаил Кирилов, председателят на Столичния общински съвет Андрей Иванов, кметът на район „Оборище" Пенка Арменкова, общественици и граждани.

Домакин на събитието беше шефът на академията - генерал-майор Георги Георгиев.

Столична община и Военна академия се споразумяха преди няколко месеца за отваряне на 70 дка паркова територия за посещение от граждани.

Столичната община свърши работата по почистване на алеите и настилките и поставяне на дървени декоративни пейки.

От днес, след отварянето на парка, ще се чисти всеки ден, като до края на 2010-а за целта са предвидени около 40 000 лева.

Преди време столичният кмет обясни, че едновременно с отварянето на 70-те дка паркова територия, е договорено още софиянци да ползват, а от общината да се погрижат за още един терен от 40 дка, който е изоставен и пак е на Военна академия.

Частна фирма реставрира м.г. оградата на двора на Военна академия Г.С. Раковски.

Тя е изградена от цевите на пушките "Крънка" и "Бердана-2", подарени на младата българска войска от Русия след Освобождението.

Военна академия "Г. С. Раковски" е най-старото висше военно училище в България. Създадена е със закон, приет от ХV Народно събрание на 1 март 1912 г.

Oще: военна академия  зелени площи  йорданка фандъкова  парк  софия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.