Днес се подписва договора с консултанта за АЕЦ "Белене" | webcafe.bg
newscafe

Лондон казва колко струва АЕЦ "Белене" след 2 месеца

Webcafe.bg
11.04.2011, 09:47 (обновена 11.04.2011, 13:40)
бойко борисов

Снимка: © BNEWS, Димитър Кьосемарлиев

Днес се подписва договорът с консултанта за АЕЦ "Белене" - британската банка HSBC, съобщи премиерът Бойко Борисов

Днес се подписва договорът с консултанта за АЕЦ "Белене" - британската банка HSBC, която ще посочи допустимото оскъпяване на проекта за втора атомна. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, цитиран от БНР.

"Министър Трайков подписва договора с HSBC банк и тя след два месеца ще ни каже при какви условия - финансово, икономически, структурирани, каква е нормалната, приемливата ескалация за един подобен проект, каква е цената, защото тя е много важна и "Белене" ще стане успешен проект, ако продажбата на тока е на цена, която може да продава навън, а не на вътрешния пазар", обясни Борисов.

От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма обясниха, че контрактът ще бъде парафиран дистанционно, с размяна на подписи по факса, а официалните документи после ще бъдат оформени.

Няма да има церемония и изявления, а ще бъде изпратено прессъобщение с параметрите на договора, цената и ангажиментите на HSBC, за която руският изпълнител на строежа "Атомстройекспорт" (АСЕ) твърди, че няма опит в ядрени проекти.

Политическото решение за АЕЦ "Белене" ще бъде взето на 1 юни въз основа на разчетите на британския консултант, коментира днешният руски печат.

"Комерсант": Трайков е противник на проекта

Съдбата на АЕЦ "Белене" ще се реши в Лондон, се казва в статия на руския вестник "Комерсант" днес. В нея също се отбелязва факта на подписването на договора с британската банка. Според изданието българският министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е "противник на проекта".

"Ако банката установи, че в следващите 15 години прогнозата за потреблението на ток на Балканите не покаже нужда от мощностите на "Белене", проектът ще бъде замразен", пише "Комерсант".

Заключенията на консултантите от HSBC трябва да бъдат предадени на българското правителство до 1 юни. След това ще се вземе политическото решение за съдбата на АЕЦ "Белене".

"Комерсант" припомня и сагата около 12-отия анекс към споразумението за АЕЦ "Белене" от ноември 2006 г. Според подписаното допълнение НЕК и "Атомстройекспорт" се ангажират, полагайки "максимални усилия", до 1 юни да подготвят и до 1 юли да парафират т.нар. ЕРС-договор.

По повод събитията от миналата седмица "Комерсант" коментира, че Борисов рязко е променял позицията си по проекта. Скандалът в българското правителство във връзка с новото споразумение с руската държавна компания "Росатом", която е предвидено да построи бъдещата атомна електроцентрала, бе решен в полза на Трайчо Трайков, заключава вестникът.

Изданието посочва, че премиерът Борисов е решил вчера икономическият министър да остане ръководител на проекта. Според изявление на министър-председателя, Трайков остава пряк шеф, а вицепремиерът и министър на финансите Дянков ще наблюдава финансовата страна.

АЕЦ "Белене" ще има бъдеще само ако е икономически целесъобразна, т.е. ако бъде доказана възможността за увеличаване на износа на електроенергия в съседните държави, цитира отново "Комерсант" думи на Борисов.

След поредния завой в позицията на българския премиер, пише руският вестник, като има предвид решението Трайчо Трайков да бъде оставен на своя пост и да продължи да отговаря за "Белене", "Росатом" отново е изправена пред реална заплаха да загуби проекта в България.

Искрени пожелания за г-н Дянков

Искрено желая г-н Симеон Дянков да е прав и да не се самозаблуждава, защото от думите на премиера Борисов се вижда, че като че ли те направиха компромис да подпишат с банката - финансов консултант HSBC за проекта АЕЦ "Белене". Това заяви днес лидерът на ДСБ Иван Костов.

Дянков искрено се надява, че резултатът от европейския натиск и европейската преоценка на безопасността на банката - консултант ще бъде различен от това, което в момента си мисли господин Бойко Борисов, добави Костов. Той направи уговорката - освен ако финансовият министър не се самозаблуждава съзнателно, за да си оправдае промяната на позицията. 

Oще: hsbc  аец белене  атомстройекспорт  банка  бойко борисов  комерсант  лондон  нек  росатом  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

1 pueblo | 12.04.201115:35

Смее се е питай ме кога,банката ще каже-не......
хаххахаххаха,ейдаеба и животя Намига
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани