Белгия ли е наред | webcafe.bg
newscafe

Белгия ли е наред

Webcafe.bg
14.11.2011, 12:17 (обновена 14.11.2011, 13:31)
Евро

Вече и Белгия...

Третата в ЕС по размер на дълга - Белгия, има опасност да последва гръцко-италианския сценарий. За това предупреди белгийският еврокомисар по търговията Карел де Гухт, съобщи EUobserver. Той заяви, че ако Белгия не състави в скоро време кабинет, може да загуби доверието на международните финансови пазари.

Публичният дълг на Белгия e почти колкото и БВП на страната. При Гърция и Италия този размер е надхвърлен.

Според окончателните данни на Евростат за 2010 г. бюджетният дефицит на Белгия е 4.1%, а публичният дълг на страната - 96.2% от БВП. Общият брутен вътрешен продукт на страната за миналата година се оценява на 354.4 млрд. евро.

"Италия и Гърция бяха спасени засега, защото ще имат нови правителства. Много вероятно е финансовите пазари да се огледат наоколо и да си кажат: "Кой е следващият?" И в този случай мисля, че Белгия е една от възможните жертви", каза Де Гухт.

Белгия не успява да сформира правителство вече 517 дни. Очакваше се, когато бъде гласувано, новото правителство да съкрати разходите с 25 млрд. евро до 2015 г., но то не е факт до ден днешен.

Наскоро страната беше критикувана от еврокомисаря по икономическите и валутните въпроси Оли Рен, тъй като все още не е предоставила националния си бюджет за 2012 г. на Европейската комисия. Пълният бюджет трябва да е достъпен до средата на декември, настоя Рен.

По-рано правителствени преговарящи опитаха да постигнат съгласие по плана за намаляване на разходите с 11 милиарда евро, за да изпълнят условията на ЕС за таван на дефицита.

Спорове около детайлите обаче наложиха отлагане на обсъжданията за по-късна дата.

Още в края на миналата година се появиха съмнения, че дълговата криза е засегнала и Белгия.

Дълговата криза се прехвърли в сърцето на еврозоната, след като инвеститорите поставиха под въпрос способността на Белгия да се справи с третото по големина дългово бреме сред страните от еврозоната, пренебрегвайки нелошото икономическо представяне на страната, информира тогава Bloomberg.

Oще: бвп  белгия  бюджет  дефицит  дълг  еврозона  евростат  криза  правителство 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани