В България е най-голям рискът от бедност и социално изключване | webcafe.bg
newscafe

В България е най-голям рискът от бедност и социално изключване

Webcafe.bg
08.01.2013, 13:03 (обновена 08.01.2013, 13:46)
простор

Снимка: © Явор Николов

България е сред страните, в които рискът от бедност и социално изключване е най-висок

България е сред страните, в които рискът от бедност и социално изключване е най-висок - показва представен днес от Европейската комисията преглед на социалната ситуация в страните от Евросъюза, предаде кореспондентът на БНР в Брюксел Диана Чепишева.

Документът очертава и тревожни тенденции по отношение на дългосрочната безработица в България, най-бедната членка на ЕС. 

Делът на дългосрочно безработните у нас поставя странната ни на осмо място в Евросъюза - с по-лоши показатели са Гърция, Испания, Ирландия, Словакия и трите прибалтийски страни - Литва, Латвия и Естония.

По отношение на рисковете от бедност Еврокомисията очертава три групи страни и поставя България в най-проблематичната от тях - където опасностите от бедност и социално изключване са най-големи, а възможностите за излизане от тази ситуация - най-малки. В тази група сме заедно със страни като Румъния, Малта, Гърция, Испания, Италия и Португалия. 

Според Европейската комисия един от основните проблеми на подобни страни са неприспособените към реформите трудови пазари. 

"2012-а беше лоша година на растяща безработица и влошена социална ситуация", коментира комисарят по заетостта и социалната политика Ласло Андор. По думите му и 2013-а няма да е по-добра, ако страните-членки не реформират трудовите си пазари и системите си за социална защита. 

Необходимо е да са намерят средства за инвестиции в заетост - особено в сфери с висок потенциал като зелената икономика, информационните и комуникационните технологии и здравеопазването, както и за подобряване на квалификацията и уменията на работниците, препоръчва Европейската комисия. 

Тя очертава като много сериозен проблем и увеличаващите се разлики в еврозоната - където южните и периферните страни имат над 7% по-висока безработица от средната за северните.

Oще: бедност  безработица  българия  еврокомисия  ек  реформи  социално изключване  трудови пазари 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

1 Dimitar Stamboliyski | 09.01.201309:02

Обичам го това понятие - "Социално изключване"... Се едно цъкаш горе десно и веке не си у суратя
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани