Може би трябва да се приложи настоящето законодателство за попълване на хора във ВСС, трябва да престане да съществува порочният омагьосан кръг, заяви Цветан Цветанов | webcafe.bg
newscafe

Цветанов: Може да ликвидират някой от "Килърите"

Webcafe.bg
04.08.2010, 11:04 (обновена 04.08.2010, 14:20)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Може би трябва да се приложи настоящето законодателство за попълване на хора във ВСС, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов...

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи предупреди днес, че след като съдът освободи "Килърите" от ареста вчера, има предпоставки да бъде ликдивиран някой от замесените, за да не се разплете веригата.

"В момента с тази мярка, която съдът взе вчера, ние обричаме разследването още в самото начало, лишаваме се от възможността и се създава предпоставка за ликвидирането на някои от знаковите фигури в цялостната организирана престъпна група и това нека да тежи на съвестта на съда и на този състав, който вчера взе тази мярка", каза Цветанов по БиТиВи.

Апелативния съд в София пусна вчера от ареста седем от общо осемте задържани при две от последните спецоперации - "Килърите" и "Всичко коз". Четирима от арестуваните при "Килърите, включително сочения за организатор на престъпната група Петър Стоянов-Вожда, излизат на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - подписка. Магистратите намериха доказателства, за да оставят в ареста само един от задържаните. Срещу парични гаранции пък бяха освободени тримата, обвинени в тежки данъчни престъпления от групата "Всичко коз".

Според Цветанов било установено, че групата на Килърите "тренирала" в три различни дни за един месец за убийството на Юри Галев, тъй като "са имали същите разположения на местоположението, което е и по време на извършването на самото убийство".  Свидетелски показания доказвали, че засечените СИМ карти били ползвани точно от тези лица.

Според Апелативния съд обаче са изготвени много справки за регистрирани предплатени СИМ карти, но нито един от тези номера не се води на името на някой от задържаните. Освен това самите картите не са открити.

Попълването на ВСС - задача №1 на властта

Не е коментирана смяна на Висшия съдебен съвет (ВСС), то е и невъзможно, но винаги сме се надявали да има промяна и съдебна воля,  така че държавата да излезе от дупката, заяви още вицепремиерът.

"Неслучайно се говори, че у нас мафията си има държава", допълни още той.

"Може би обаче трябва да се приложи настоящето законодателство за попълване на хора във ВСС, трябва да престане да съществува порочният омагьосан кръг", заяви Цветанов.

Обществото трябва да бъде наясно, че нито освобождаването от ареста означава невинен, нито задържането - виновен. Това заявява в становището си днес председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев във връзка с решението на Софийския апелативен съд по мерките за неотклонение на групите, задържани при "Килърите" и "Всичко коз".

"Въпросът за вината на подсъдимите се решава с влязла в сила присъда. Мярката за неотклонение по своята същност е мярка за процесуална принуда, а не краен съдебен акт, допълва още председателят на ВКС", допълва още той.

В изявление вчера премиерът Бойко Борисов коментира решението на Апелативния съд като "провокация към държавата и към управлението ни". Днес премиерът беше още по-остър.

ВСС конструиран от тройната коалиция и Красьо Черния

Висшият съдебен съвет (ВСС) в този му вид е конструиран от трите партии - ДПС, БСП и НДСВ, и може би Красьо Черния да добавим в пазарлъците, които са правени, обяви Борисов на официална пресконференция.

"Относно "Килърите" нека да приемем позитивното - че човек с автомат "Калашников" е оставен в ареста. Това показва прогрес", каза още той.

Борисов се обърна към наблюдаващите прокурори и полицаи с думите "да не униват, предстои една тежка битка на този фронт и се надявам, че ще бъде успешна, защото трябва да победим престъпността".

Европол и ФБР ще се запознаят със събраните доказателства по акциите "Всичко коз" и "Килърите", за да се чуе тяхната оценка и дали доказателствата са достатъчно, каза още Борисов.

Аз съм убеден, че ще предоставим още доказателства по тези дела още днес или утре, категоричен е премиерът.

Oще: акции  арест  всичко коз  всс  килърите  мафия  цветан цветанов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

1 MacAllister | 04.08.201016:41

Естествено доказателствата не се показват на нас, нито пък мотивите на съда в подробности. До нас стигат само отделни думички и честно казано нит Цветанов, а още по-малко Борисов звучат като комисари, които споделят информация за случай. Впечатлението е по-скоро подобно на ученици, които се опитват да се оправдаят, ако разбира се човек се абстрахира от тегнещото подозрение, че всичко това е нарочно.

Само, че дори и малкото информация може да каже много. Обвинение базирано на СИМ карти, които явно не са техни, но се твърди, че са ползвани от тях въз основа на свидетелски показания. Колко близко трябва да сте до даден човек, за да знаете каква СИМ карта ползва? Възниква очевидния въпрос: Възможен ли е неутрален/незаинтересован свидетел за такъв тип факт? Логично е да се предположи, че най-вероятно не и противното трябва да се докаже, за да може показанията да се приемат за чиста монета. Подобни проблеми могат да се видят и във всичко останало, което стигна до публиката. Логичния ход за един съд е при такова качество на доказателствата да поеме средния път - намаляване на ограниченията на свободата на обвинените, но не и сваляне на обвинението. Противното би било приемане на презумция за вина базирано на показания, които може да са от лица заинтересовани да натопят обвинените, косвени доказателства базирани на присъствие на места, които от своя страна са също само косвено свързани с деянието и т.н. Нормално е съда да изисква поне едно некосвено и доверително доказателство (поне на предварително ниво), за да ограничи свободата на индивида за продължително време. Обратното би ни тласнало в посоката на приемане на презумция за виновност. Дали са виновни и дали това са виновните е съвсем друга тема и аз нямам достатъчно данни, за да кажа нещо. Единственото, което лъсна от кампаниите на ГЕРБ е, че нашата полиция вероятно няма достатъчно квалификация за слествена дейност и по-лошото - в МВР, като че ли цари атмосфера, която не стимулира следователите към прецизност, а напротив, толерира оправданията за несвършена работа...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани