Металурзите в Кърджали пак се вдигнаха на протест | webcafe.bg
newscafe

Металурзите в Кърджали пак се вдигнаха на протест

Webcafe.bg, по БГНЕС
06.03.2013, 10:46 (обновена 06.03.2013, 13:04)
металурзи

Снимка: © Sofia Photo Agency

Валентин Захариев дължи хиляди на бившите си работници

Работниците от спрелия всякаква производствена дейност Оловно-цинков комбинат в Кърджали отново протестират с искане бившият собственик Валентин Захариев да им изплати дължимите заплати.

Металурзите се събраха пред паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали, за да изразят недоволството си от неизплатените им суми, фиксирани в изпълнителни листове. Над 900 работници и служители са завели дела на обща сума 2.3 млн. лева, а общо заведените срещу дружеството дела са за над 22 милиона лева. От тях предявените искове само от Първа инвестиционна банка, която е основен кредитор, са за 15.7 милиона лева.

По закон работниците са на четвърто място сред кредиторите. Преди тях са само обезпечените кредитори (тези, които имат ипотека, залог и пр.), както и плащанията по разноски за самия процес по несъстоятелност

Организираният нов протест обаче събуди подозрения сред някогашните водачи на миналите бунтове. Според лидера на заводската структура на КТ "Подкрепа" Анани Георгиев проявата е вдъхновена от хора на "енергийния мафиот Христо Ковачки и от БСП". Според него местният председател на партията на Ковачки "Лидер" Красимир Димитров е получил политическа поръчка да организира новия протест.

Димитров е и лидер на заводския синдикат "Защита". "Вижте кои са водачите на протестите срещу монополите в Кърджали, това са партийно ангажирани бивши металурзи, активисти в ръководството на БСП", препоръча Георгиев и уточни, че и гражданското движение срещу монополите ДНЕС е креатура на социалистическата партия.

След два месеца стачки и търсене на нов собственик, през септември 2012 г. заводът беше продаден на създадената за целта фирма "Хармони 2012". Тя е регистрирана на един и същи адрес с 27 фирми, близки до Първа инвестиционна банка, а също и ЕТ-то на единия от собствениците й - Ивайло Мутафчиев.

Едноличен собственик на капитала беше офшорна компания от Британските вирджински острови, като изплува името на Лениа Пападопулу, позната от продажбата на "Кремиковци" и няколко други сделки. "Кремиковци" отива за скрап и най-вероятно същата съдба ще последва и ОЦК.

"Хармони 2012" представи свръхамбициозна програма за развитието на ОЦК, но от нея не последва нищо. Цеховете за производство на олово и цинк и всички спомагателни дейности са затворени отдавна, в предприятието работят около 30 души на граждански договори с ПИБ.

Oще: валентин захариев  оцк кърджали  протест  хармони 2012  христо ковачки 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.08.2012, 10:53

1 Зеленото човече | 06.03.201312:04

Валентин Захариев съсипа Кремиковци, сега и ОЦК. Къде е държавата, за да спре беззаконията на този човек, който си прави каквото си иска и оставя хиляди на улицата. Напълно недопустимо. Трябва да му се поиска сметка. Престъпник от класа.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани