Дянков, защо излъга пак? | webcafe.bg
newscafe

Дянков, защо излъга пак?

Webcafe.bg
22.06.2012, 10:23 (обновена 22.06.2012, 12:21)
симеон дянков

Министърът на финансите Симеон Дянков бая се оплете

Европейската централна банка опроверга българското министерство на финансите, което съобщи във вторник, че България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната, съобщи БНР.

Министерството на финансите разпространи съобщение, че "България изпълнява всички критерии за членство в Еврозоната", като се позова на данни на Европейската централна банка.

Това даде повод на премиера Борисов да заяви тогава, че "изпълнихме мечтата на Станишев да сме готови за Еврозоната. Ау, колко е зле Обединеното кралство".

В съобщението се цитираше дългосрочният лихвен процент за оценка степента на сближаване на страната ни за месец май, който е 5.11%.

Ведомството на Симеон Дянков твърдеше, че показателят е под референтната стойност от 5.8 на сто и прави заключението, че той потвърждава данните от Доклада за конвергенцията, публикуван по-рано от Европейската централна банка.

Прави се и заключението, че благодарение на покриването на този показател България е една от трите в ЕС, заедно с Дания и Швеция, които изпълняват критериите от Маастрихт за членство в еврозоната.

Това обаче е некоректна интерпретация - става ясно от официален отговор на Европейската централна банка след запитване на "Хоризонт".

"В Доклада за конвергенцията показателите са за периода април 2011 - март 2012 година и тези стойности не могат да се пренасят за никакъв друг период, както е представено в прессъобщението на българското финансово министерство", пише в писмото си Централната банка.

Според институцията "пресмятането не е механично и изисква внимателен анализ за възможни отклонения".

"Освен това българският лев не участва в механизма ЕРМ 2 за обменния курс", където трябва да се следи поне 2 години. Следователно България не отговаря на критериите по член 104 от Договора за функциониране на ЕС, посочват от банката във Франкфурт.

При това българското законодателство не съответства на всички юридически изисквания, на които трябва да отговарят централните банки на страните в еврозоната. Накрая, по повод твърденията на българското Министерство на финансите, ЕЦБ подчертава, че "заключението - дали една държава е постигнала високо ниво на устойчива съвместимост или не - се прави не само въз основа на механичното изпълнение на числовите критерии, а се взимат предвид и други фактори".

Можете да прочетете оригиналното съобщение на английски език и отговора на ЕЦБ до програма "Хоризонт" ето тук.

Изявлението на Борисов за готовността на България за Eврозоната.

Oще: ецб  министерство на финансите  симеон дянков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.12.2011, 00:04

5 Lyubomir Varbanov | 23.06.201206:29

Заглавието на тази статия няма нищо (ама съвсем нищо!) общо с истината и всеки, който има глава на раменете си, а не червена кратуна, го разбира.
Уебкафе явно повтаря чуто-недочуто от другите медии и препечатва "на ангро".
То пък си е и глупаво да очакваш от жълто издание някакъв сериозен анализ, но за запълване на колонката - става....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

4 Bobby_gBG | 22.06.201212:57

Ш`мъ извинявате ама долно написана статия, като дявола евангелието.


От ЕЦБ са отговорили че не отговаряме на всички (документални) изисквания, а не че не изпълняваме критериите на Маастрихт. Тоест не е доказано че дянков лъже, защото става дума за различни неща.


Също така всъщност не казват че данните които е представил за Май са грешни или лъжливи, ами само че официалните данни са до март, а след това просто са си някакви изчисления на Дянков, но не и такива които да са официално признати. Което не означава че в някой близък до бъдещето момент няма да бъдат...


Абе смешна работа. Не че Дянков и ББ не са смешни как се перчат с данни дето не са валидирани, ама и статията е тенденциозно и долно написана.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 22.06.201211:56

С други думи саму казали, че не може да стане по начина, по който той си мисли.
Не може да има хора със заплати под 200 евро а държавата да се прави на разсеяна, да няма икономика а министерството на финансите да го е грижа само да си направи баланса на книга. Там не позволяват да ги заблуждават със счетоводителски тарикатлъци, даже и да си бил счетоводител в Лондон или в Ню-Йорк. Иначе то от гледна точка на баланса на книга бюджета на Сомалия е по-добър от тоя на САЩ /а бюджета на Куба - да не говорим/.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 31.08.2010, 08:58

2 Евгени Донев | 22.06.201210:52

Аууу, Дянков, колко е зле! Аууу, ауууу.... Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 22.06.201210:47

Не одобрявам идеята,че Дянков лъже.Такава идея може да хрумне на някой само в случай,че е чул,поне веднаж,неговият шеф да каже истината.Моля ви,дайте примери,които да ме опровергаят!Бойко да е казал истина! Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани