ЕРП-ата изнервят НЕК и продължават да не плащат | webcafe.bg
newscafe

Токовият удар тепърва предстои

Webcafe.bg
27.03.2014, 19:16 (обновена 27.03.2014, 19:48)
Ток

Снимка: © БГНЕС

Търсят се едни 350 милиона лева в енергийната система. Спешно

От нито едно от дружествата - "ЕВН България Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго-про", не е постъпило плащане до момента, се посочва в съобщение от държавната НЕК.

Националната електрическа компания, обременена с дългове от над 2.5 млрд. лева, напразно очаква трите ЕРП-ата да й изплатят близо 350 милиона лева. От компанията сезираха прокуратурата за прихващане на сумите, които й дължат. А преди това властта в лицето на МИЕТ и държавния регулатор - ДКЕВР, заплаши, че ако не платят, ще започне процедура по отнемане на лицензите им.

Ябълката на раздора е, че дружествата си удържат пари, което ДКЕВР смята за незаконно, които НЕК не им е платила за зелена енергия, а последното никой не отрича. А НЕК дължи над 1 млрд. на производителите на електроенергия, което също никой не отрича.

В същото време в прессъобщението си от държавната компания обясняват, че не е изразено нито писмено, нито устно желание за издължаване на натрупаните огромни задължения към НЕК.

Налагането на епистоларния жанр от страна на "ЧЕЗ Електро България" в бизнес отношенията между две търговски дружества не е най-добрият начин за изплащане на повече от 67 млн. лева. задължения към НЕК, посочват още от НЕК.

По-рано от ЧЕЗ заявиха, че от държавната компания не се се отзовали на поканата за среща.

Във връзка с разпространена от ЧЕЗ информация, че са очаквали днес среща с представители на НЕК, от НЕК уточняват, че вчера - 26 март, НЕК е поканила "ЧЕЗ Електро България" на среща в удобно за тях време в периода 31 март - 2 април 2014 г. От "ЧЕЗ Електро България" засега не са отговорили на поканата.

Междувременно експерти поискаха създаване на енергиен борд. Асен Василев, министър на енергетиката в служебното правителство на Марин Райков, обясни, че е необходим и припомни, че при служебния кабинет е имало такава форма на обмен на мнения.

"В момента в енергетиката 65% от електричеството, което се произвежда и продава, става по регулирани цени. Докато ние нямаме напълно свободен пазар, ДКЕВР ще играе активна роля на пазара", заяви Василев пред БНР.

"Секторът не се тресе заради ЕРП-тата. Секторът се тресе заради едни недалновидни решения, направени през юни м.г. Всички експерти знаеха, че са заложени бомби, които ще гръмнат. Това беше например намаляването с 25% на прогнозата за добиване на зелено електричество. Това, че сменихме прогнозата, не означава, че се намали енергията. В системата липсват едни 350 милиона и трябва да се вземат отнякъде", заяви Асен Василев.

 

 

 

Oще: електроенергия  изплащане  нек  прокуратура  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.