Таксата за повторно включване на тока пада двойно | webcafe.bg
newscafe

Окончателно: 20 лева такса за повторно включване на тока

Webcafe.bg
12.10.2010, 17:11 (обновена 12.10.2010, 17:23)
електричество

Снимка: © ЧЕЗ

Електроразпределителните дружества пак бяха санкционирани от държавата за недобри практики

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е взела решение за връщане на старата такса от 20 лева за повторно включване след прекъсване на тока заради неплатени сметки.

Таксите трябва да са еднакви и за трите електроразпределителни дружества, съобщи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Съобразихме се с решението на съда, изискахме още информация от дружествата и не открихме причина да се налагат по-високи такси, каза той.

Семерджиев уточни, че таксата за повторно включване, която дружествата трябва да прилагат, е малко над 19 лева. За експресно включване цената е двойна.

Сега според тарифния план на ЧЕЗ цената на тази услуга е 38.44 лв. при нормална поръчка и 76.88 лв. при експресно възстановяване на електрозахранването.

Неотдавна ДКЕВР загуби във ВАС дело, заведено от ЧЕЗ, защото според съда тези услуги не се регулират от ДКЕВР. Семерджиев каза, че този път експертите на регулаторната комисия са се постарали така да аргументират решението си, че то да издържи в съда.

Връчени са и наказателните постановления на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН, във връзка с извършения от комисията регулаторен одит.

Засега не е определен размерът на санкциите, но те могат да са от 20 хиляди до един милион лв. за всяко прегрешение. Най-много нарушения има ЧЕЗ, каза Семерджиев.

В някои случаи ДКЕВР е констатирала недобри практики, за които обаче няма формално основание дружествата да бъдат наказани. Ще се мисли за изменение на лицензиите, така че тези практики да бъдат прекратени.

Oще: глоби  дкевр  намаление  такса  ток  чез 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 12.10.201022:49

-Деца,знаете ли откъде идва тока,кой го произвежда...кажи Иванчо.
-От свинекомплекса,госпожице.
-Е как так бе,Иванчо?
-Ами вчера по телевизията говореха за тока и татко отпи от ракията и каза:Тия ненаяли се свини пак вдигнаха тока,тяхната мама...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани