Във Великобритания се чуват призиви британското правителство да наложи ограничения колко телевизия би трябвало да гледат децата | webcafe.bg
newscafe

Без телевизия за 2-годишните! Иначе оглупяват

Webcafe.bg
03.05.2010, 15:33 (обновена 03.05.2010, 15:45)
деца

Снимка: © БГНЕС

Четенето на приказки е по-доброто занимание за децата в предучилищна възраст от това да ги гледаш по телевизията

Учените, които следят развитието на деца в предучилищна възраст, са открили, че колкото повече телевизия гледат децата на 2-2.5 години, толкова по-зле се справят с математически задачи, толкова по-нездравословна храна консумират и толкова повече са подложени на тормоз от връстниците си.

Откритията, които подкрепят по-ранни констатации за вредите от телевизията върху развитието на когнитивните способности, провокираха призиви британското правителство да наложи ограничения колко телевизия би трябвало да гледат децата.

Американските педиатри съветват децата под 2 години да не гледат въобще телевизия, а по-големите да гледат максимум по час-два на ден. Франция е забранила предавания, ориентирани към деца под тригодишна възраст, а Австралия препоръчва три- до петгодишните да гледат не повече от час на ден. Във Великобритания все още няма официална препоръка.

Най-новото изследване, публикувано днес в списанието "Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine", обхваща 1314 деца, родени в канадския щат Квебек през 1997 и 1998 г. Родителите са били помолени да съобщят колко телевизия са гледали децата им на възраст между 29 и 53 месеца, след което учители са оценили техните образователни, психосоциални и здравословни навици, когато са достигнали 10-годишна възраст. Двегодишните деца са гледали телевизия средно по 8.8 часа седмично, а четиригодишните - 14.8 часа.

Изследването констатира, че всеки допълнителен час седмично пред телевизора за двегодишните деца води до 6% по-ниска успеваемост по математика (но не и по езиковите дисциплини), до 7 процента по-малко участие в час, и до 10 процента ръст в "тормоза" от връстници, от типа на подигравки, отхвърляне или физическо насилие.

Всеки допълнителен час телевизия също така води до 9% по-малко физически упражнения, консумация на 10 на сто повече закуски - и в резултат 5 на сто повишение на индекса на телесната маса.

Изследователите твърдят, че предучилищната възраст е критично време за развитието на мозъка - и че гледането на телевизия отнема от времето, което би могло да бъде използвано за занимания с "обогатяващи развитието задачи". Дори постепенното излагане на въздействието на телевизията забавя развитието, казва ръководителят на екипа учени, д-р Линда Пагани от университета в Монреал.

По нейни думи "въпреки че очаквахме въздействието на ранното гледане на телевизия да изчезне след седем и половина години детство, фактът, че негативните последици остават постоянни, е доста плашещ. Нашите констатации дават необорим обществен аргумент срещу прекомерното гледане на телевизия в ранните етапи на детството. И са аргумент за родителите да възприемат правилата за гледане на телевизия, предложени от Американската академия по педиатрия (да се забранят телевизионни предавания за деца под 2 години)."

Досега вече няколко изследвания са показали, че телевизията уврежда образователното и социално развитие. Изследване в Нова Зелания, което обхваща хора на възраст до 26 години, демонстрира, че гледането на телевизия в детството е "сериозно свързано" с напускането на училище преди завършване.

Британският психолог д-р Арик Сигман, рецензент на 30 научни труда в областта на възприятието на телевизията и компютрите, казва, че съвременната телевизия има по-бързи монтажни преходи, по-силен звук и по-интензивни цветове от тази през шестдесетте и седемдесетте години - и поради това по-сериозно засяга мозъка на малките деца. Той добавя, че "властите нямат проблеми с това да ни дават препоръки колко сексуални партньори би трябвало да имаме, но липсата на съвети за гледане на телевизия е очебийна. Политиците се боят да атакуват развлекателната индустрия, защото същата индустрия осигурява и политическите новини."

Oще: вреди  гледане  деца  образование  предучилищна възраст  проблеми  телевизия  учени 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.11.2010, 20:25

1 Боби Перу | 17.11.201113:39

от 2 годише гледам порно,куро ми е станал като шише от кола литър и половина
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани