Днес протестират студентите от СУ, за 1 ноември е насрочен пак на СУ и на част от ВУЗ-овете | webcafe.bg
newscafe

Студентите от Софийския първи на протест

Webcafe.bg
20.10.2010, 10:41 (обновена 20.10.2010, 11:03)
сергей игнатов

Снимка: © БГНЕС

Просветният министър Сергей Игнатов е изпратил писмо до Министерството на финансите за исканите допълнително 24 млн. лева за ВУЗ-овете, но е скептичен, че ще ги получи...

Студентите от Софийския университет "Св. Климент Охридски" излизат днес на протест, а на 1 ноември - Деня на народните будители, преподавателите правят шествие, към което ще се присъединят и други ВУЗ-ове.

Днешният ще е на площад "Независимост" под наслов "Образованието - приоритет на дела, не на думи". Недоволството е заради неколкократните орязвания на бюджетите на висшите училища, сред които и най-старото висше учебно заведение у нас.

"Още миналата академична година стипендиите в СУ бяха намалени от 120 на 90 лева на месец. Студентите, живеещи в общежития в Студентски град, стояха два месеца без топла вода, поради липса на пари за "Топлофикация", пише в декларацията на студентите. 

Учебните практики бяха спрени, отново поради липса на пари. През лятото орязването на парите продължи.

За тази академична година не се знае ще има ли стипендии въобще. Заплатите на преподавателите също са орязани, хоноруваните ще бъдат намалени до минимум, което застрашава съществуването в нормален вид на цели специалности и факултети, като например Факултета по журналистика и масова комуникация.

Предстои "дървена" ваканция, която ще се отучва през лятото... ако има пари", заявяват студентите.

Те са категорични, че това не може да продължава така. В протестната им нота пише, че хората, които управляват образователния сектор, всекидневно се подиграват с поверените им институции, със специалисти с многогодишен опит, със студентите.

"Те се подиграват с държавата, която винаги е смятала образованието за основна ценност. Затова ние, студентите, решихме да излезем на протест", се казва в декларацията.

Съветът на ректорите на висшите училища вчера, на който присъства в началото и просветният министър Сергей Игнатов, пък единодушно гласува готовност за протести на 1 ноември. Тогава разрешение за шествие има Софийският университет. А част от вузовете обявиха готовност да се включат в него. Датата на масовия протест ще се уточнява тепърва. Преди това ректорите и на федерацията на преподавателите към КНСБ искат да видят дали изискванията им за повече пари и най-вече за ясни политики ще се изпълнят.

Те искат образованието да е на второ или трето място в таблицата на приоритетите, а не на 9-о. Настояват за още 24 млн. лева, които не достигат за приетите по държавна поръчка 15 000 нови студенти. Както и 18 млн. лева за инженерни, ветеринарни и аграрни направления и 17 млн. лв. за наука.

Гневът на университетските преподаватели избухна след като Игнатов заяви, че ще се бори за 24 млн. лева държавна субсидия за студентите, но е "скептичен", че ще ги получи.

Пред "Труд" просветният министър обяснява, че е изпратил във финансовото министерство писмо, в което подробно е обяснил нуждата от допълнително финансиране. Той не е бил съгласен, че за образованието няма стратегия. Има голяма съпротива при въвеждането на промени, категоричен бе Игнатов, пише изданието на ВАЦ.

Според него може да се направят икономии в бюджетите, като част от специалностите се превърнат от бакалавърски (4 г.) в магистърски (1.5 г.), като се погледне реализацията на студентите.

Oще: образование  преподаватели  протест  реформа  сергей игнатов  стипендии  студенти  су  съвет на ректорите  университети  шествие 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 22.06.2010, 17:29

1 N!P | 20.10.201015:50

какви студенти може да с а българските?? та те не правят нищо без заплащане
и за какви стипендии реват? в реномиран университет стипендии получават единици за наистина силни резултати.влезте в общежития порутени обезобразени да не би някой друг да ги руши? българската студенция в 90% са сбирщина и неграмотна паплач.
   

оценка

+0 -0