Община Приморско спира застрояването на скандалния полуостров Боруна, който се прочу с отстъпените права за строеж на съдийски роднини, | webcafe.bg
newscafe

Община Приморско спира Tемида бийч

Webcafe.bg
21.05.2010, 11:41 (обновена 21.05.2010, 16:55)
Темида

Снимка: © Художник: Светозар Стоянов

Тримата бедни роднини на висши магистрати си остават с имотите в Приморско, на един от които е вдигнат и 5-етажен хотел...

Община Приморско спира застрояването на скандалния полуостров Боруна, който се прочу с отстъпените права за строеж на съдийски роднини, регистрирани като крайно нуждаещи се, съобщава днес "24 часа". С обява в местен вестник кметицата Лиляна Димова официално е обявила терена за градски парк.

Но и при това положение със застроен имот в него ще останат трима роднини на съдии от ВАС. Сред тях е дъщерята на Николай Урумов - Деница, чийто 5-етажен хотел е в напреднала фаза. 80-годишната майка на Андрей Икономов - Елена, и щерката на Панайот Генков - Ваня, пък живеят в кооперации на калкан.

Останалите ще пият по една студена вода, тъй като обнародването на кметската заповед ги хваща без строително разрешение за т.нар. Зона Г36.

Осем души са получили право на строеж в местността Боруна. Сред тях е и синът на бившия апелативен прокурор на Бургас Йордан Иванов - Петър Попов, съсед по парцел на Деница. Той обаче не е правил никакви постъпки за строително разрешение.

С парцел по същата процедура се е сдобил и синът на бившия шеф на пожарната Кирил Войнов - Веселин. На 15 март 2004 г. той е получил 616 кв. м за 2402 лева. Според доклада на общинския съвет първо подал молбата, а после се е регистрирал като жител.

"Малко след това се сдобихме и с пожарна", обяснява председателят на общинския съвет Пламен Георгиев. Имотът на Войнов-младши обаче е далече от морето, в местността Узунджата.

Георгиев твърди, че парцел е получил и близък на бившия шеф на Гранична полиция Валери Григоров, но той не фигурира в доклада на местния парламент.

Превръщането на Боруна в Морска градина става с промяна на подробния устройствен план. На  18 февруари 2008 г. местните съветници са гласували за парка, а чак сега излиза обявата за него. Според кметицата Лиляна Димова забавянето дошло, тъй като се наложило да се преработва плана за терена - имало спорни точки.

Общината е оставила в него 4,2 дка за държавата около граничната застава, която е имот на МВР. Всичко останало ще се залесява.

Дъщерята на Пенгезов връща парцела си

Кметицата смята да призове останалите собственици на право на строеж да се откажат от него. Дъщерята на съдия Веселин Пенгезов вече обяви, че връща своя парцел.

В окръжната прокуратура в Бургас има образувана преписка под номер 5722 от 2009 г. по сигналите, изпратени от Димова, още преди да стане кмет през 2007 г.

Какво е движението по нея обаче, не е ясно. Според кметицата другият вариант бил "крайно нуждаещите се" да заплатят земята по пазарни цени, за да влязат поне някакви средства в общината.

В периода, когато е било издадено отстъпеното право на строеж, квадратен метър е стигал до 350 евро. Тъй като обаче те са го получили по наредба като крайно нуждаещи се, следвало да заплатят на по-ниски цени, но не по-малко от 114 лв. Толкова е средната данъчна оценка за имоти в Приморско. Според шефа на местния парламент Пламен Георгиев общината е била ощетена с 8 млн. лева от издадените на занижени цени права на строеж.

Бившият правосъден министър Антон Станков предложил съда в Приморско

През лятото на 2005 г. тогавашният правосъден министър Антон Станков три пъти предложи на Висшия съдебен съвет да открие районен съд в Приморско, за което бе получил писмо от кмета на града Димитър Димитров.

На заседанието си на 1 юни 2005 г. ВСС върна предложението, защото към него липсваха становища от окръжния съд и окръжната прокуратура в Бургас има ли нужда от нов съд в региона.

На 6 юли ВСС одобри предложението с тайно гласуване, а не с явно, както е по закон. За тайния вот настоя Панайот Генков. Дори бяха предвидени 5 млн. лева за бюджет на съда през следващата 2006 г.

По това време бюджетната комисия на ВСС, през която минаваха всички финансови въпроси,оглавяваше Андрей Икономов. Неговата майка и дъщерята на колегата му от Върховния административен съд Генков са получили година и половина по-рано право на строеж върху съседни парцели в Приморско като крайно нуждаещи се. Сега там са издигнати две триетажни кооперации, залепени една за друга, на калкан.

Цветанов не пропусна да удари по Темида

ВСС може би ще излезе след месеци с нещо уклончиво по въпроса със социално слабите съдийски деца, но днес България се нуждае от бързи реформи и действия, заяви днес министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Цветанов поздрави председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев за бързите му действия по случая. Според министъра, не е необходимо да се проверява много, за да се види какво са направили тези съдии. Цветанов добави, че е констатирал изключително занижен контрол на правоохранителната система върху действията на местната власт.

Oще: всс  магистрати  морето  парцели  приморско  строеж  съдии 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.