Все по-надолу в класацията за свобода на пресата | webcafe.bg
newscafe

Все по-надолу в класацията за свобода на пресата

Webcafe.bg
02.05.2014, 10:19 (обновена 02.05.2014, 10:23)
Вестник

"Фрийдъм хаус" отчита влошаване на показателите за свобода на медиите за миналата година в целия свят

България е на 78-о място по свобода на медиите в света. Това показва новия доклад за свободата на печата, изготвен от американската неправителствена организация "Фрийдъм хаус". Докладът беше представен вчера във Вашингтон.

По-лошите резултати този път не са характерни само за България. Организацията отчита влошаване на показателите за свобода на медиите за миналата година в целия свят, включително в САЩ.  Един от 7 жители на планетата живее в държава със свободна преса.

Ограничаването на свободата от части се дължи на сериозното влошаване на ситуацията в Близкия изток, най-вече Египет, Либия и Йордания. По-малка свобода имат и медиите в Турция, Украйна и няколко държави в Източна Африка.

Изключение от глобалната тенденция са африканските страни на юг от Сахара. В световен мащаб тези показатели са най-ниски за повече от 10 години.

Oт 197 страни и територии, 63 са оценени като "свободни" , 68 - като "частично свободни" , 66 - "не свободни". България попада във втората категория. На 78-о място са също Черна гора, Индия и Салвадор. Година по-рано страната беше 77-а в класацията на "Фрийдъм хаус".

Най-свободна е пресата в Швеция, Норвегия и Холандия. На последно място е Северна Корея, като преди нея са Узбекистан и Туркменистан.

САЩ са на 30-а позиция, заедно с Микронезия и Австрия, а Русия е 176-а, заедно с Етиопия и Судан. Украйна е поставена в класацията на 139-о място.

В Съединените щати миналата година е отбелязано "най-сериозното влошаване на ситуацията" със свободата на медиите "през последните десет години", заяви ръководителят на проекта на „Фрийдъм Хаус" Карин Карлекър при представянето на доклада. Според нея, това се дължи главно на опитите на правителството да контролира разпространението на информация по въпроси, свързана с националната сигурност.

Oще: вестници  класация  медии  преса  свобода на медиите  свободни медии  фрийдъм хаус 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани