Financial Times се притесни, че сме в застой | webcafe.bg
newscafe

Financial Times се притесни, че сме в застой

Webcafe.bg, по Financial Times
12.10.2012, 11:27 (обновена 12.10.2012, 12:14)
Вестници

Да не се радваме толкова на прочутата си "икономическа стабилност", съветва британският вестник

Само икономическата стабилност не е достатъчна на най-бедната държава в ЕС - България, коментира Financial Times в поредна статия за страната ни.

След няколко хвалебствени публикации, изтъкващи именно сравнително ниските бюджетен дефицит и външен дълг, сега изданието анализира проблемите.

Поводът този път е визитата на мисия на МВФ у нас, която установи, че страната ни е икономически стабилна, заради "силните буфери и непоколебимото прилагане на политиките".

Международният валутен фонд твърди, че България не е засегната от икономическото бедствие в Югоизточна Европа, но това далеч не е достатъчно.

Тревожно, според изданието, се оказва свиването на икономиката и липсата на растеж. "След свирепата рецесия от 2009 г., когато се сви с 5.5%, българската икономика все още не е показала признаци на енергичен живот", пише FТ. Именно тази мудност е един от недъзите на страната ни.

Проблем се очертава и в банковия сектор, където нивото на необслужваните кредити достигна 19.6%. Като минус за България в статията е изтъкнато и слабото усвояване на средствата от европейските фондове, въпреки незначителен прогрес.

В средата на септември британското издание писа за плановете ни да се откажем от приемане на еврото, изтъквайки предимствата на валутния борд, наложен през 1997 г., и стабилните ни икономически показатели на фона на останалите държави в ЕС.

Преди това FT отбеляза и успешната сделка с еврооблигациите ни, изкупени за няколко часа след емитирането им. Заглавието на статията беше "България - 950 милиона причини за усмивка". България получи 950 млн. евро от петгодишни облигации при лихва от едва 4.25%.

Това бе оценено като "забележителен успех" и "връщане на България на международната финансова сцена". Успехът може да е важна стъпка в процеса на възстановяване на страната, коментира изданието през юли.

Днешната статия е в малко по-различен дух. "... Засега, може би, българите могат да бъдат благодарни, че икономиката им е стабилна, че има растеж, както и че не са длъжници. Тези предимства може и да не са видими за безработните и за хората, чиито приходи остават на дъното на европейската таблица", завършва публикацията.

Oще: банков сектор  еврофондове  икономика  растеж  стабилност  файненшъл таймс 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

3 pepe | 12.10.201221:34

А, Чичифоне, не забравяй и касапите от МВФ. И те заслужават поменаване с някоя добра дума Усмивка.
Където са минали трева не никне поне 20-30 години. Като библейски мор са.
Само които са скъсали с тях са успели да си оправят и държавите и живота на хората.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

2 pepe | 12.10.201221:08

Абе тия не са нормални. То България не остана - във всяко отношение, на тях им се вижда стабилна. Имаше в една приказка на Андерсен едно описание на някаква къщичка, която била толкова стара и порутена, че се чудела на коя страна да падне, затова още се държала. Такава е и българската "стабилност".
А и знаем, че ако паднем, нито ще можем да се изправим, нито някой, особено пък "Родината-закрилница", ще ни се притече на помощ, затова се борим с нокти и зъби да се задържим.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 12.10.201212:04

FT допускат елементарна грешка!Ние не само,че сме най-бедни,но и най-бързо умираме.Ако ГЕРБ си уреди още един мандат,на края ще останат толкова малко живи българи,че всеки ще натрупа по 3 къщи и 5 автомобила.В същност FT винаги са се занимавали с пропаганда на вулгарния капитализъм на банките и то за сметка на бедни държави и гладно население.За това не им вярвам!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани