Кучетата си лаят, те си говорят | webcafe.bg
newscafe

Кучетата си лаят, те си говорят

Webcafe.bg
05.04.2012, 12:40 (обновена 05.04.2012, 15:34)
Почистване на София

Снимка: © Sofia photo agency

В какво се корени проблемът с популацията бездомни кучета - в мръсотията по улиците или в липсата на мерки

След като през юни м.г. кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че дава на прокурор общинската фирма "Екоравновесие", защото популацията на бездомните кучета расте, а не намалява, същото обяви, че ще направи сега зам.-кметът Мария Бояджийска.

Така съвършено не става ясно имало ли е прокурорска проверка на доклада на отдел "Вътрешен контрол" към Столична община за нарушенията в дейността на "Екоравновесие". Ставаше въпрос за периода 1 януари 2010 г. - 30 април 2011 г. Контрольорите установиха груби нарушения в дейността на предприятието, свързани с овладяването на популацията на безстопанствените кучета. Какво са установили прокурорите не се разбра.

Сега ще се "прокурорства" отново, след като Бояджийска съобщи, че в "Екоравновесие" тече прокурорска проверка "във връзка с управлението на предприятието и все по-разрастващия се проблем с бездомните кучета в София".

Тя обясни, че са анализирани слабостите в управлението на "Екоравновесие", които пречат да бъде решен проблемът. "Резултатите от направения анализ показват, че капацитетът на "Екоравновесие" не е достатъчен, че е необходима промяна в организационната структура на предприятието - нещо, по което ние в момента работим", заяви зам.-кметът, отговорен за екологията.

Шеф на общинското предприятие е Манол Нейков, бивш ветеринарен лекар в Генщаба на армията, назначен преди по-малко от месец на мястото на отстранения Илиян Кърджев. Той си отиде заради решението му да намали ловните екипи на дружеството от шест на четири, въпреки обещанията на общината да ги увеличи. Преди Кърджев, по времето на кметуването на Бойко Борисов, начело на "Екоравновесие" беше настоящият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов.

"Екоравновесие" трябва да се концентрира върху увеличаване на броя на екипите за залавяне на кучета, за да може да се отзовават на по-голям брой сигнали, и да бъдат по-ефективни в програмата за кастрация на безстопанствените животни", коментира Мария Бояджийска.

Продължава говоренето по темата "кучета" в София, изригнало след като глутница бездомни песове нахапаха 88-годишния проф. Ботьо Тачков преди седмица, който още е в критично състояние.

Масови проверки за регистрацията на домашните кучета е разпоредила Йорданка Фандъкова, стана ясно днес. Кметът на София смята за реалистичен срока, който даде преди дни, да се намали популацията на бездомните кучета с 95% до 2016 г. Тя очаква още предложения за допълване на програмата за решаване на проблема с уличните животни.

Oще: екоравновесие  йорданка фандъкова  кучета  мария бояджийска  мерки  популация  прокуратура 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.09.2011, 23:39

2 Andre Dimitrov | 06.04.201202:25

От 24 години живея в Северна Каролина. Да си кажа право, до сега не съм видял едно , ама едно единствено бездомно/бестопансвено куче да се шляе по улиците. Котки се срещат но не и кучета.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

1 Stefan Chervenkov | 05.04.201215:22

Казано с думи прости - безхарактерната кметица пак абсолютно нищо няма да направи, и всичко ще остане както си е.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани