Гърция блокирана от общонационална стачка | webcafe.bg
newscafe

Гърция блокирана от общонационална стачка

Webcafe.bg, по БТА
06.11.2013, 11:05 (обновена 06.11.2013, 12:12)
гърция

Снимка: © getty images

Държавният и частният сектор в Гърция днес е блокиран заради свикана от синдикатите 24-часова общонационална стачка в знак на протест срещу новия единен данък върху собствеността и заради опасения от ново орязване на заплати и пенсии в страната, предаде БТА.

Влакове, електрическата железница в Атина и тролеите няма да се движат, съобщиха гръцките медии. Автобусите от градския транспорт, метрото и трамваите обаче ще работят. Болниците ще обслужват само спешни случаи.

За три часа ще спрат работа и авиодиспечерите. Корабите ще останат по пристанищата. От 10 до 15 ч няма да работят и журналистите. За днес са планирани и стачни митинги в Атина. Солун днес ще е без градски автобуси. Във втория по големина гръцки град също ще има протестни митинги.

Стачката е организирана в момент, когато представители на международните кредитори преговарят в Атина с правителството, и е пореден опит за спиране на съкращенията в рамките на спасителните програми на Гърция, срещу чието изпълнение страната получава заеми.

Съкращенията имат за цел да намалят дълга, но удариха икономиката и тласнаха безработицата до близо 28%, посочват гръцки издания.

Всички на митингите

Работещите в държавния и частния сектор в Гърция в единен фронт срещу мерките за икономии. Под тези и други заглавия гръцките вестници днес информират за свиканата от синдикатите 24-часова обща стачка.

"Всички на митингите днес", "В стачката отиваме заедно", гласят лозунгите на стачкуващите, отразени в печата.

Синдикатите настояват за връщане на трудовото право, за запазване на колективните трудови договори, за премахване на новите данъци върху недвижимостите и за спиране на приватизацията, отбелязват изданията.

В. "Етнос" пише, че следващите три дни ще са определящи за изхода на преговорите с "тройката" (Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ), тъй като представителите на кредиторите са връчили своите искания на финансовия министър. Решаваща, според изданието, ще е срещата с тях в петък.

В. "Имерисия" цитира еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, който изразил надежда, че преговорите ще се увенчаят с успех и че на тях двете страни ще постигнат споразумение по съществуващите разногласия относно размера на бюджетния дефицит за 2013 и 2014 г.

Рен казал, че есенните прогнози на Европейската комисия за 2013 г. са обнадеждаващи за Гърция, че страната ще реализира своята цел за първичен излишък и че бюджетните дефицити за 2014 г. и 2015 г. ще бъдат покрити със съответни мерки.

Oще: атина  гърция  икономика  пристанища  стачка  транспорт 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани