Гърция блокирана от общонационална стачка | webcafe.bg
newscafe

Гърция блокирана от общонационална стачка

Webcafe.bg, по БТА
06.11.2013, 11:05 (обновена 06.11.2013, 12:12)
гърция

Снимка: © getty images

Държавният и частният сектор в Гърция днес е блокиран заради свикана от синдикатите 24-часова общонационална стачка в знак на протест срещу новия единен данък върху собствеността и заради опасения от ново орязване на заплати и пенсии в страната, предаде БТА.

Влакове, електрическата железница в Атина и тролеите няма да се движат, съобщиха гръцките медии. Автобусите от градския транспорт, метрото и трамваите обаче ще работят. Болниците ще обслужват само спешни случаи.

За три часа ще спрат работа и авиодиспечерите. Корабите ще останат по пристанищата. От 10 до 15 ч няма да работят и журналистите. За днес са планирани и стачни митинги в Атина. Солун днес ще е без градски автобуси. Във втория по големина гръцки град също ще има протестни митинги.

Стачката е организирана в момент, когато представители на международните кредитори преговарят в Атина с правителството, и е пореден опит за спиране на съкращенията в рамките на спасителните програми на Гърция, срещу чието изпълнение страната получава заеми.

Съкращенията имат за цел да намалят дълга, но удариха икономиката и тласнаха безработицата до близо 28%, посочват гръцки издания.

Всички на митингите

Работещите в държавния и частния сектор в Гърция в единен фронт срещу мерките за икономии. Под тези и други заглавия гръцките вестници днес информират за свиканата от синдикатите 24-часова обща стачка.

"Всички на митингите днес", "В стачката отиваме заедно", гласят лозунгите на стачкуващите, отразени в печата.

Синдикатите настояват за връщане на трудовото право, за запазване на колективните трудови договори, за премахване на новите данъци върху недвижимостите и за спиране на приватизацията, отбелязват изданията.

В. "Етнос" пише, че следващите три дни ще са определящи за изхода на преговорите с "тройката" (Европейска комисия, Европейска централна банка и МВФ), тъй като представителите на кредиторите са връчили своите искания на финансовия министър. Решаваща, според изданието, ще е срещата с тях в петък.

В. "Имерисия" цитира еврокомисаря по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, който изразил надежда, че преговорите ще се увенчаят с успех и че на тях двете страни ще постигнат споразумение по съществуващите разногласия относно размера на бюджетния дефицит за 2013 и 2014 г.

Рен казал, че есенните прогнози на Европейската комисия за 2013 г. са обнадеждаващи за Гърция, че страната ще реализира своята цел за първичен излишък и че бюджетните дефицити за 2014 г. и 2015 г. ще бъдат покрити със съответни мерки.

Oще: атина  гърция  икономика  пристанища  стачка  транспорт 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани