Наместникът на Трайков възражда шистовия газ | webcafe.bg
newscafe

Наместникът на Трайков възражда шистовия газ

Webcafe.bg
21.03.2012, 15:19 (обновена 22.03.2012, 13:10)
Газ

Снимка: © БГНЕС

За първи път икономически министър поставя като цел битовата газификация. Делян Добрев казва, че делът на газифицираните домакинства трябва да се увеличи на 20% до 2020 г.

Новият министър на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев подкрепя идеята парламентарна комисия да обсъди темата за шистовия газ. Той лансира идея държавата да поеме половината от инвестицията на домакинство за газификация.

41-ото НС наложи мораториум върху проучванията и добива на шистов газ у нас по технологията фракинг. Така се блокира даденото от МС разрешение на американската компания "Шеврон" м.г. за проучване на шистов газ в района на Нови пазар.

Не съм изразявал позиция "за" или "против" шистовия газ, но не възразявам, ако парламентът направи комисия с участието на всички групи за разискване на тази тема, каза той пред парламента, след като положи клетва като министър.

По думите му резултат от работата на тази комисия може да бъде както пълната забрана за добива на шистов газ, така и друго решение, предаде БТА. Според него приетият мораториум спира и конвенционалния добив на газ и затова трябва дискусия. 

Добрев определи АЕЦ "Белене" като най-големия въпрос в енергетиката. Той отново потвърди, че само българо-руски проект няма да има и информира депутатите за вариант за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Министърът уточни, че процедурата ще отнеме време, но пък тази опция би ни дала диверсификация в ядрената енергетика.

Според експерти евентуален монтаж на реактора за "Белене" на площадката на "Козлодуй" ще отнеме 9 години.

Новият министър информира депутатите за постигнатото по интерконекторите (газовите връзки). Първата копка на интерконектора с Румъния ще бъде в началото на лятото и още в рамките на този мандат по тръбата ще потече газ.

Работата по интерконектора с Гърция трябва да стартира в края на тази година или в началото на следващата. По думите му има пробив за връзката с Турция, до края на седмицата ще започне уточняването на техническите възможности по този проект. За връзката с Турция вчера в Анкара премиерите на двете страни подписаха документ на добра воля, но дали проектът, за който се говори от 6 години ще стане, не е ясно.

Причината е, че Турция не приема проект, който решава проблем само на България, но не й носи финансови ползи. Анкара поставя условие да купуваме от нея природен газ, а София искаме само да транзитира синьо гориво от други страни, например Азербайджан.

Все пак Добрев съобщи, че в петък следобед ще има среща между "Булгартрансгаз" и местната турска компания за уточняване на детайлите. За трасето между България и Сърбия има три варианта, като догодина се очаква тяхната оценка за въздействие върху околната среда.  

Като една от основните теми в енергетиката министърът определи енергийната ефективност. Нашата икономика е 89% по-енергоемка, отколкото са средните стойности в ЕС, коментира той. 

Друг негов приоритет е битовата газификация, тъй като по думите му само 3 на сто от домовете в България са газифицирани. Целта е до 2020 г. техният дял да стане 20%. Битовата газификация се извършва от частни фирми, като монополист на пазара е "Овергаз".

Добрев има идея държавата да финансира домакинствата, които искат да газифицират дома си, с 50 на сто от необходимата сума. Той посочи, че газифицирането струва около 5-6 хиляди лева, така че около 3000 лева могат да бъдат отпускани на домакинство.

По оперативна програма "Конкурентоспособност" трябва да се съкратят процедурите и сроковете за разплащане и да се опрости механизмът на кандидатстване, за да се използват средствата в пълния си мащаб, смята Добрев.

Според министъра до до края на годината ще приключи разделянето на Енергийния системен оператор от НЕК, каквото е изискването на Европейската комисия. Той обаче не отвори дума за Българския енергиен холдинг, така че очевидно мегаструктурата, която обединява под една шапка цялата държавна енергетика, ще се запази - въпреки че Трайков беше прогнозирал съществуването й да приключи още в края на юни 2010 г.

Министърът каза още, че за последните 10 месеца единният орган за подземните богатства, който се намира в неговото ведомство, е дал над 100 концесии и 150 разрешителни - колкото за 6 години.

Само за евентуалния изход от преговорите с "Газпром" за цените на доставки на природния газ Добрев не се изказа.  След като стана ясна "оставката" му, Трайков обясни, че истината за неговото уволнение е заровено именно в приключването на преговорите за природния газ, АЕЦ "Белене" и газопровода "Южен поток". Според лидерите на Синята коалиция трябва да настояваме за 10-15% намаление на цената на синьото гориво за България.

Oще: аец белене  българия  газификация  гърция  делян добрев  енергетика  министър  парламент  румъния  шистов газ 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 21.03.201218:24

"Добрев има идея държавата да финансира домакинствата, които искат да газифицират дома си, с 50 на сто от необходимата сума. Той посочи, че газифицирането струва около 5-6 хиляди лева, така че около 3000 лева могат да бъдат отпускани на домакинство."

Този юноша бледен още не е седнал в креслото и вече почна да се изказва неподготвен! След астрономическите поскъпвания на газа, включително и новите обявени цени от вчера, наистина ли си мисли, че хората ще си счупят краката, за да се газифицират?!
Наскоро газифицираха Плевен - този "министър" има ли представа колко хора вече се отказват заради цените на газа?!

И още нещо - държавата щяла да финансира домакинствата... Само че държавата съм аз, защото си плащам данъците! Само че там, откъдето съм, високо в планината, газ може да се прекара само по някоя нова Wi-Fi технология! Смее се
Та да попитам - ще плащам за новите къщи на циганите, които държавата, т.е. аз, ще строи... Ще плащам за санирането на панелите, които държавата, т.е. аз, ще спонсорира... Ще плащам сега и за газификацията, която държавата, т.е. аз, щяла да спонсорира...

Г-н "Министър", а мен кой ще ме спонсорира, за да мога да си плащам данъците, за да спонсорирате всички тези неща?!
Или може би банките ще ме спонсорират, като ми дадат заем на 3% лихва?!

Дечко - първо да беше придобил някакъв опит и тогава да даваш такива идеи!!!
Удивителна
   

оценка

+5 -0

Регистриран на: 29.12.2010, 13:30

1 Божидар Гюлмезов | 21.03.201218:21

Ахааа... Ето още един допълнителен мотив защо Трайков си замина - явно някой е станал нервен че се бави прекалено много - уж щеше да размразява дискусията за шистовия газ още преди месец, пък нищо не мръдна...

Та специалният "съветник" на Килъри Клинтън явно си е казал думата... А и Трайчо все пак трябваше да си "плати" задето взе парите за шистовия газ, а не даде концесията.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани