Телефонна реорганизация в спешната помощ | webcafe.bg
newscafe

112 вече директно свързва със Спешна помощ

Webcafe.bg
20.05.2013, 09:01 (обновена 20.05.2013, 16:49)
линейка

Снимка: © Sofia Photo Agency

От днес сигналите ще стигат по-бързо до линейките, но все така спешната помощ у нас е обезкървена и недофинансирана

Всички сигнали за медицински случаи, постъпили на спешния телефон 112 вече ще се приемат и обработват чрез конферентна връзка едновременно и в съответния областен център за спешна помощ, съобщи Нова телевизия.

Това означава, че операторите на телефон 112 директно ще ни свързват с медицинско лице от спешен център в случай на здравословен проблем. Това се наложи заради смъртните случаи напоследък.

Министрите на здравеопазването и вътрешните работи взеха решение за промяната преди дни и целта е да се съкрати времето за реакция при обаждания за спешни случаи. Досега предаването на сигналите от телефон 112 до диспечер на Спешна помощ отнемаше няколко минути. С промените се очаква екипите на спешната помощ да реагират на медицинските сигнали по-бързо.

Към момента даже в големите градове се смята за нормално линейката да дойде повече от половин час след подаването на сигнала. Поради това и хората често прибягват до други по-опасни, но и по-бързи начини да превозят близките си до лечебно заведение - с таксита и лични автомобили.

Реорганизацията може и да ускори малко линейките, но остават основните проблеми - липсата на лекари и пари. В началото на месеца, здравният министър д-р Николай Петров посочи, че повече от 2000 лекари не достигат в системата на спешната помощ.

Преди повече от година стана ясно, че за нормална спешна помощ в България са необходими 150 млн. лева годишно, а в момента държавата заделя само две трети от тази сума.

Само в София са необходими 60 екипа, а всъщност са само 17. Вакантните места пък са 90.

Oще: сигнал  спешна помощ  телефон 112 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 20.05.201316:43

Всички ,които имигрираха в USA,извикаха дружно,че в Република България - единственият "град-дъжава"- е СОФИЯ ,където условията на живот,качеството на услугите,цените отговарят приемливо на заплатите,всички в провинциалните градове са ощетени,дори някои от тях и измамени.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани