Премиерът започна назначенията във втория ешелон | webcafe.bg
newscafe

Премиерът започна назначенията във втория ешелон

Webcafe.bg
11.08.2014, 16:39 (обновена 11.08.2014, 16:50)
Министерски съвет

Снимка: © Явор Николов

16 души бяха назначени за зам.-министри от Георги Близнашки

Служебният премиер Георги Близнашки издаде първите укази за назначаването на новите зам.-министри. Общо 16 души влизат в екипите на девет служебни министерства.

Не всички постове са попълнени с днешното решение. Малко по-рано стана ясно, че политическият кабинет на служебния министър на правосъдието Христо Иванов няма да може да се формира поне още една седмица.

Ведомствата останаха без заместници, след като бившият премиер Пламен Орешарски ги освободи с указ ден преди да предаде властта на служебното правителство.

Министерство на регионалното развитие

Трима заместници влизат в екипа на вицепремиера Екатерина Захариева - това са Радослав Русев, Ангел Петров и Йорданка Чобанова.

Радослав Русев е работил в „Софийска вода" АД и „ВиК-Добрич", а в момента е старши съветник „Води и околна среда" в New Europe Corporate Advisory.

Ангел Петров е строителен инженер и бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството в служебното правителство с премиер Марин Райков.

Йорданка Чобанова в момента е съветник по европейските въпроси на президента Плевнелиев. Има висше образование по финанси от Икономическия университет във Варна и по политически науки от Централноевропейския университет в Будапеща.

Заместник-министърът на инвестиционното проектиране Георги Савов е дипломиран архитект от УАСГ. От 1994 г. до момента е бил управител на две дружества в областта на архитектурното проектиране и проектовия мениджмънт.

Министерство на здравеопазването

Както анонсира миналата седмица, служебният министър по здравеопазването предложи Лидия Нейчева за зам.-министър. Нейчева е началник на болничната аптека в МБАЛ „Токуда Болница София" АД, и също има опит от служебния кабинет на Марин Райков като зам.-министър.

Министерство на финансите

Бившият директор на Агенцията за държавна финансова инспекция Теменужка Петкова влиза в екипа на служебния финансов министър Румен Порожанов.

Министерство на вътрешните работи

В екипа на министъра на вътрешните работи влизат Филип Гунев, Андрей Янкулов и Кирил Хаджихристев.

Филип Гунев беше заместник-министър на вътрешните работи в предишното служебно правителство. Гунев работи като експерт в Центъра за изследване на демокрацията като директор на Програма "Сигурност".

Андрей Янкулов е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски" и до момента е прокурор в Софийска градска прокуратура. Янкулов беше освободен временно от съдебната система на днешното извънредно заседание на Висшия съдебен съвет.

Кирил Хаджихристев е експерт към дирекция „Сигурност" на „Банка ДСК". Хаджихристев беше директор на ОДП Смолян до септември 2013 г.

Министерство на отбраната

Десислава Йосифова и Павел Анастасов ще бъдат заместник-министри на отбраната в екипа на Велизар Шаламанов.

Йосифова е ръководител на катедра „Счетоводство и контрол" във Висшето училище по застраховане и финанси в София, преподава и във ВТУ „Тодор Каблешков".

Павел Атанасов е политолог и ръководител на звеното за стратегически политики, анализи и прогнози в Администрацията на Президента. Между 2008-2009 г. беше експерт в дирекция „Политика за сигурност и отбрана" в Министерството на отбраната.

Министерство на външните работи

Катя Тодорова става заместник-министър на външните работи. Тя е заемала този пост и в периода 2002-2005 г. Дипломат от кариерата, в момента Катя Тодорова е посланик със специално поръчение в дирекция „Права на човека" - МВнР.

Министерство на земеделието и храните

Бившият директор на Агенцията по горите и бивш председател на Селскостопанската академия доц. Георги Костов става зам.-министър в служебния кабинет.

Заедно с него в екипа на земеделския министър влиза и Марина Бракалова, която ръководеше Българската хранителна банка. Последната заемана от нея длъжност е експерт в Контактното звено на Европейската селска мрежа за подпомагане изпълнението на програмите за развитие на селските райони.

Министерство на труда и социалната политика

Петя Евтимова - бивш зам.-министър на образованието (2010-2013) - е назначена за зам.-министър на труда и социалната политика. Последно, до края на юни тази година, е била сътрудник на член на Европейския парламент.

Министерство на транспорта

За заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията е назначен Камен Спасов. В момента е доцент във Факултета по математика и информатика на СУ „Св. Климент Охридски". По-голямата част от трудовия му стаж е в областта на електронното правителство, оперативната съвместимост и информационната сигурност, става ясно от правителствената информация.


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани