Облагат застраховането, намаляват двойно нормативно признатите разходи | webcafe.bg
newscafe

Още АнтиКриза мерки и нови 230 млн. за бюджета

Webcafe.bg
27.03.2010, 18:12 (обновена 28.03.2010, 14:56)
тристранна комисия

Снимка: © BNews

Тристранната комисия на социалните партньори решава откъде да отреже живо месо

Нови 230 млн. лева могат да влязат в бюджета на страната до края на годината само от три от набелязаните от социалните партньори, работодателите и правителството антикризисни мерки, стана ясно след края на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес.

Първата мярка, по която синдикатите и правителството постигнаха съгласие днес, е облагането с данък на печалбите от тото и лото игри и различни залагания. „Ние сме една ведра държава в тази посока - хем чалга, хем хазарт", заяви президентът на КНСБ д-р Желязко Христов. Тази мярка би довела до приходи в бюджета в размер на 80 млн. лева.

Не е ясно как ще става облагането, когато печалбата е предметна награда - кола, апартамент и др.

Второто предложение, по което е постигнат консенсус, е облагането на оборотите на застрахователните компании. Това е връщане на стария режим на облагане с данък от страна на държавата, който е бил валиден през 2004 г., а именно 7% данък от премийните приходи от общото застраховане и 2% от премийните приходи от застраховка живот. За 2009 г. приходите в хазната от данъците, плащани от застрахователните компании, са 5 млн. лева при условие, че оборотът им е бил 2.1 млрд. лв. Очакваният приход от тази мярка до края на годината е 120 млн. лева.

Третата мярка, около която са се обединили участниците в Националния съвет за тристранно сътрудничество, е двойно намаление на нормативно признатите разходи. То ще намали доходите на всички свободни професии, адвокати, лекари, занаятчии, творци. Ще натовари и наемодателите, и продавачите на имоти. Все още обаче остава дискусионен въпросът дали това намаление да обхваща и земеделските производители. Двойното намаление на нормативно признатите разходи ще доведе до приходи в размер на 32 млн. лева.

Освен това работодатели и синдикати решиха да се замени досегашния квотен принцип на получаването на ваучери с пазарен такъв, за да не се създава предпоставка за търговия с квотите. Съгласие се постигна и по въпроса за т. нар. "икономическа ваканция", която позволява на работодатели в затруднено положение да пускат служителите си в до три месеца неплатен отпуск и да въвеждат до шест месеца намалено работно време. Според участниците в тристранката това би създало предпоставки за запазването на работните места за срок от 9 месеца.

Не всички представители на бизнеса обаче ще са доволни от предложението за увеличение на авансовия корпоративен данък от 1% на 1.1%. Това е трудна мярка за бизнеса, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Премиерът Бойко Борисов, който също се включи в съвещанието на тристранката за малко, е говорил за неразплатените от държавата над 2 млрд. лв. като за „скрит дефицит". За това нарушение на Закона за държавния бюджет премиерът е предал договорите, които са сключени от предишното правителство през периода 2007 - 2009 г. на прокуратурата. Ако прокурорите решат, че има нарушение на Закона за държавния бюджет, правителството може да реши да анулира договорите с фирмите-изпълнителки.

„Неплащането на тези сметки към трети добросъвестни лица, които не са ощетили никого и са си свършили работата, взели са кредити и сега не могат да се разплатят с кредитори, с доставчици, с персонал, защото държавата не им плаща - тези икономически субекти са на път да изчезнат, без вина виновни", посочи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Социалните партньори ще продължат дискусията в понеделник.

Наред с новините от тристранката обаче днес стана ясно, че в здравната система официално се въвежда доплащането. Новината дойде от извънредния събор на Българския лекарски съюз, където за първи път от девет години се яви министър-председател

Наред с другите мерки, очевидно цената на природния газ няма как да бъде сдържана и синьото гориво ще поскъпне от 1 април с около 10% - това е по-малко от исканите от "Булгаргаз" 26% и от по-рано обявените от ДКЕВР 15 на сто.

„Търсим възможности за задържане на цените на природния газ. Това, което можем да постигнем като регулатор, се оказва, че е близо до 10%", каза шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Това от своя страна ще доведе до увеличение на парното със 7-8 процента.

Синдикатите настояват за замразяване на цените на ток, вода и парно до края на годината.

„По отношение на природния газ има някои особености с външните договори, с „Газпром" и зависимостта е много голяма", заяви Семерджиев, без да изясни как точно подписаните от бившия енергиен министър Румен Овчаров договори влияят върху невъзможността да се замразят цените. 

Oще: антикриза  криза  мерки  социални партньори  тристранна комисия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.