Франция започна да глобява за носене на бурки | webcafe.bg
newscafe

Франция започна да глобява за носене на бурки

Webcafe.bg
23.09.2011, 10:40 (обновена 23.09.2011, 10:43)
хиджаб

Двете французойки се появили на 5 май изцяло забулени пред сградата на градската управа в Мо (Северна Франция)

Две глоби за носене на бурки наложи френски съд. Това са първите присъди от този род, откакто на 11 април т. г. в страната влезе в сила закон, забраняващ носенето на обществени места на мюсюлманска дреха, закриваща цялото лице, предаде Франс прес.

Двете французойки се появили на 5 май изцяло забулени пред сградата на градската управа в Мо (Северна Франция).

32-годишната Ен Ама и 36-годишната Нажат Наит Али са осъдени да платят съответно 120 и 80 евро. Те пристигнали със закъснение и не успели да присъстват на разискванията в съда. Едната, пожелала да участва в предишното изслушване през пролетта, не била допусната в сградата, тъй като отказала да свали булото и да покаже лицето си.

Според защитника им Ян Гре те ще обжалват глобите пред Европейския съд за правата на човека. Те бяха подкрепени от други жени, носещи никаб във Франция.

На френският закон, забраняващ "да се закрива лицето на обществени места", инициатор бе президентът Никола Саркози. Според сдружението "Долу ръцете от моята конституция", което се бори срещу този закон, близо 2 хиляди жени във Франция носят цялостен ислямски воал, но от април досега половината вече са го свалили. Наскоро Франция забрани и молитвите на открито.

Според оценки, цитирани от АФП, мюсюлманската общност във Франция - най-голямата в Европа, наброява между 4 и 6 милиона души.

Миналата седмица и холандското правителство, че ще забрани пълното покриване на лицето, практикувано от консервативни мюсюлманки, защото това противоречало на холандския начин на живот и култура. Ако забраната влезе в сила, страната ще е третата след Франция и Белгия, където се прилага такава мярка. През август Италианска парламентарна комисия също прие законопроект, който забранява на жените да носят бурки на обществени места. В законопроекта за бурките за нарушителите са предвидени глоби от 150 до 300 евро и полагане на обществен труд.

В Белгия при регистрирано нарушение на закона се предвижда затвор до 7 дни и глоба от 137,5 евро. Наказанието се удвоява, когато става въпрос за непълнолетно момиче. Френското законодателство по отношение на ислямското покривало за жените е по-строго. То предвижда година затвор и до 30 000 евро глоба за тези, които принуждават жените да го носят. За самите "нарушителки" глобата е 150 евро.

В Испания, въпреки че парламентът запази правото да се носят бурки, Барселона стана първият голям град, чиято местна власт забрани носенето им в края на миналото лято.

В Австрия, Дания, Холандия и Швейцария също се чуват настоятелни предложения за подобни мерки, докато Съветът на Европа критикува законодателствата във Франция и Белгия. През юли комисарят по човешките права към институцията Томас Хамарберг заяви, че наказването на жени с бурка, не ги "освобождава", както твърдят френските и белгийските власти. Той смята, че много по-дълбоки проблеми с междукултурното напрежение остават настрана заради дебата за бурките. "Вместо да окуражават тези неудачни обсъждания, политическите лидери и правителствата трябва да предприемат по-решителни действия срещу престъпленията, породени от омраза, и дискриминацията срещу малцинствата".

Според Съвета на Европа забраната за достъп на жени с бурки в институции като болници или правителствени сгради може да ги накара да ги избягват изцяло. Такива ограничения могат да доведат и до пренебрегване на други човешки права и свободи като правото на личен живот и идентичност.

Oще: белгия  бурка  глоба  закон  затвор  испания  италия  франция  холандия 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани