БНБ спасява дъщерната банка на КТБ с разпродажба на кредити | webcafe.bg
newscafe

БНБ спасява дъщерната банка на КТБ с разпродажба на кредити

Webcafe.bg
16.09.2014, 18:26 (обновена 16.09.2014, 19:21)
иван искров

Решението за поредното удължаване на надзора на двете банки е аргументирано с преговорите с потенциалните инвеститори за рефинансиране на банките.

Ръководството на БНБ удължи срока на специалния надзор върху КТБ и ТБ "Виктория" (бившата Креди Агрикол България) с допълнителни 2 месеца - съответно до 20 и 22 ноември.

Това става ясно от съобщение на централната банка, публикувано часове след като мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде в Сърбия.

Решението за поредното удължаване на надзора на двете банки е аргументирано с преговорите с потенциалните инвеститори за рефинансиране на банките, както и с възможността за оздравяване на ТБ "Виктория" чрез продажба на част от кредитния й портфейл.

Интерес за спасяване на групата КТБ беше заявен миналата седмица от австрийския консултант EPIC, представляващ интересите на Оманския фонд (притежаващ 30% от акциите на КТБ), други неназовани акционери и външни инвеститори, но изрично бе поставено условие за държавна помощ в процеса.

"На база резултата от оценката на активите на КТБ АД, докладваното съотношение на капиталовата й адекватност и заявените инвестиционни намерения от EPIC (European Privatization & Investment Corporation) в периода от 01.11.2014 г. до 20.11.2014 г. трябва да бъде взето окончателно решение относно КТБ АД", обявяват от БНБ.

Преди да се направи ясна оценка на качеството на активите и капиталовата адекватност на КТБ АД, не е възможно да бъдат взети икономически обосновани и правно обвързващи решения за бъдещето на банката, пише в становището на ръководството.

ТБ "Виктория" ще продава активи

БНБ съобщава, че независимо от отчетената капиталова адекватност, дъщерната банка "Виктория" не може да получи помощ от държавния бюджет. Според критериите на ЕК за разрешаването на подобна подкрепа условието за капиталова адекватност трябва да е изпълнено от банковата група като цяло.

"На този етап, предвид неяснотата по отношение на капиталовата адекватност на КТБ АД не може да се докаже пред ЕК, че групата КТБ има достатъчно ниво на капиталова адекватност за кандидатстване за държавна помощ", твърди централната банка.

Продажбата на неликвидни активи - портфейл от кредити - е предписанието за стабилизиране на ТБ "Виктория".

Затова БНБ е дала задължителни предписания на квесторите на банката в срок до 23 септември да изпратят покани за участие в тръжна процедура до заинтересованите финансови институции, а до 20 октомври да внесат в БНБ доклад за получените оферти с информация дали най-високата предложена цена покрива всички задължения на ТБ „Виктория" ЕАД от кредитори и депозанти и в какъв срок.

Oще: epic  активи  бнб  иван искров  инвеститори  кредитен портфейл  ктб  омански фонд  продажба  специален надзор  тб виктория  цветан василев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани