ЕС и Русия преговарят за "Южен поток" до 2016 г. | webcafe.bg
newscafe

ЕС и Русия преговарят за "Южен поток" до 2016 г.

Webcafe.bg
22.01.2014, 15:13 (обновена 22.01.2014, 17:23)
Южен поток

Снимка: © Газпром

Дали "Южен поток" ще влезе като тема на преговорите на 32-ата среща на върха ЕС-Русия на 28 януари?

Споразуменията на Русия със страните по проекта за газопровод "Южен поток" ще бъдат дооформени с посредничеството на Европейската комисия до 2016 г.

Това заяви руският постоянен представител в ЕС Владимир Чижов дни преди 32-ата среща на върха Русия-ЕС в Брюксел на 28 януари, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Той уточни, че вече е създадена междуправителствена работна група начело с руския заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски.

Основният препъникамък е, че споразуменията за тръбата, която строят "Газпром" и италианската компания ЕНИ не отговаря на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС. Той постановява, че достъп до тръбата трябва да имат и трети страни.

Освен това страните от ЕС трябва да разделят енергийните си активи, така че преносните мрежи да се управляват от независими компании, гарантиращи достъп на доставчиците до капацитета на инфраструктурата.

Руският дипломат припомни, че Русия е сключила от 2008 г. междуправителствени споразумения с всички страни, през чиято територия ще премине газопроводът, включително със Сърбия и шест страни от ЕС - България, Унгария, Гърция, Словения, Хърватия и Австрия.

ЕК настоява договорите, сключени между "Газпром" и 6-те транзитни страни от ЕС по трасето на газопровода, сред които е и България, да бъдат преразгледани, тъй като нарушават европейското законодателство.

Миналата седмица в Москва за преговори по "Южен поток" пристигна европейският комисар Гюнтер Йотингер, но до споразумение не се стигна.

"Европейската комисия дълго време си даваше вид, че нищо не е чувала за "Южен поток". След това на определен етап, получавайки от съответните страни копия от тези споразумения, заяви, че всичките не съответстват на нормите на Третия енергиен пакет на ЕС, тоест те трябва да бъдат обявени за недействителни или преработени.

В резултат на това тези шест страни колективно поискаха ЕК да поеме преговорите с Русия, което европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер се съгласи да направи", поясни Чижов.

Според Чижов Третият енергиен пакет е "ярем на шията" на първо място на европейската енергетика.

В същото време той подчерта, че Русия и ЕС са успели от края на 2012 г. да отстранят разногласията за изваждането от Третия енергиен пакет на газопровода ОПАЛ - газоразпределителната мрежа в Германия, до която достига газопроводът Северен поток.

Oще: газопровод  газпром  гюнтер йотингер  ес  преговори  русия  трети енергиен пакет  южен поток 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.