Монополът при цифровизацията стигна до Съда на ЕС | webcafe.bg
newscafe

Монополът при цифровизацията стигна до Съда на ЕС

Webcafe.bg
30.08.2013, 11:28 (обновена 30.08.2013, 11:36)
телевизия

Ако бъде осъдена, България ще плаща по 8448 евро глоба на ден

Делото за монопола при цифровизацията на телевизионния сигнал стигна до Съда на Европейския съюз, като исковата молба е внесена на 9 август. Това става ясно от съобщение на съда, цитирано от Mediapool. Европейската комисия ни съди за три нарушения на законодателството на ЕС.

Едното е за ограничаване до две на броя на предприятията, които могат да получат радиочестотен спектър за наземно цифрово радиоразпръскване и разрешения да предоставят съответната електронна съобщителна услуга.

Второто е за наложени на доставчиците на телевизионно съдържание ограничения за участието в процедури за възлагане на обществени поръчки за предоставяне на радиочестотен спектър.

Третото нарушение е забрана на притежатели на радиочестотен спектър за наземно цифрово радиоразпръскване да строят електронни съобщителни мрежи за излъчване на радио- и телевизионни програми, е посочено в съобщението на съда.

Страната ни е заплашена от санкция в размер на 8448 евро на ден. В същото време, Министерството на транспорта, което е отговорник за въвеждането на цифровизцията у нас, на няколко пъти отказа да представи каква е българската позиция по делото и какви мерки ще предприеме страната ни за да изпълни европейските изисквания.

Мултиплексен монопол

Европейската комисия е установила, че чрез законов акт България неправомерно е ограничила броя на предприятията, на които да бъде издадено разрешение за ползване на радиочестотен спектър за наземно цифрово радиоразпръскване.

Потенциално тези предприятия са можели да бъдат пет, с което да се осигури конкуренция, но вместо това страната ни е действала „ на базата на критерии, които са били непропорционални и не са били обективни", пише в правните основания на ЕК.

В момента компаниите "Тауърком" (впоследствие "НУРТС-България") и "Хану про", държат шестте мултиплекса, като и двете фирми са собственост на офшорни компании, свързвани с банкера Цветан Василев. Веднага след началото на процедурата срещу България, тогавашният транспортен министър Ивайло Московски коментира, че не знае кой е техен собственик.

Друго грубо нарушение на страната ни е, че допълнително ограничи условията на конкурсите, като забрани в тях да участват компании, чиито програми не се излъчват в България.

Европейската комисия счита за дискриминационна и забраната на притежатели на радиочестотен спектър за цифрово разпръскване да строят електронни съобщителни мрежи за излъчване на ТВ и радиопрограми.

Търговете за мултиплексите бяха проведени по време на тройната коалиция начело със Сергей Станишев, като правителството на Бойко Борисов не направи нищо за да промени нещата. Едва след започването на наказателната процедура беше пуснат търг за седми мултиплекс, който беше спечелен от"Булсатком". Компанията обаче не може да изгради мрежата, защото Министерството на отбраната не е освободило честотите за това.

Настоящото правителство на Пламен Орешарски пък мълчи какво смята да предприеме по случая.

Oще: дело  европейска комисия  нуртс  тауърком  хану про  цифровизация 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.