Шокова терапия в МВР | webcafe.bg
newscafe

Шокова терапия в МВР

Webcafe.bg, по Фокус, Труд, БГНЕС, Дневник.bg
04.07.2013, 11:56 (обновена 04.07.2013, 17:38)
Цветлин Йовчев

Снимка: © sofia photo agency

Йовчев маха половината администрация и прави граждански патрули

Премахване на даренията и част от администрацията в МВР, нов закон за силовото ведомство и куп нормативни промени - това са само част от задачите, които си постави силовият министър Цветлин Йовчев.

Министерството на вътрешните работи разполага с 55 170 щатни бройки, като численият му състав не е променян за последните две години. От тях около 36 000 са полицейските служители, останалото е администрацията.

Промени в закони и правилници

Цветлин Йовчев обеща, че до 15 август ще бъде представен изцяло нов ЗМВР. „Целите са разграничаване на политическите и професионалните правомощия, да дефинираме функциите и дейностите в МВР", посочи министърът.

Той се закани да ограничи собствените си правомощия като политическо лице да се намесва в оперативно-издирвателната работа или нарежданията за употреба на СРС, които трябвало да спаднат в пъти, защото в момента претоварвали нашумялото звено СДОТО.

До октомври трябва да е готов и проект на Закон за новосформираната ДАТО, така че да се постигне засилен контрол за прилагането на СРС и по-висока ефективност при прилагането на СРС, и да се създаде баланс между правомощията и отговорностите в системата за защита на националната сигурност. До ноември трябва да се подготви законодателният пакет за службите.

Йовчев каза още, че в момента няма достатъчно добри механизми за контрол над разходите в системата. Министърът се обяви за контрол на законността на действията на МВР, както и на обществените поръчки. Още в близките дни ще бъдат забранени всички дарения, с изключениe на тези от международни организации.

Подготвя се и наредба, която да подобри координацията между МВР и ДАНС. „Например при противодействие на наркотрафика и наркоразпространението ДАНС би трябвало да се занимава с производството и трафика, а МВР с разпространението. Международният тероризъм ще е изцяло на ДАНС, корупцията също ще е тяхна отговорност", посочи министърът.

Той каза още, че когато размерът на финансовите престъпления срещу бюджета е по-голям, ще е отговорност на ДАНС.

„Подготвяме инструкция за работа на органите до досъдебното производство, която ще подпомогне да се управлява по-добре дейността по разследване", заяви Йовчев. Това трябва да стане преди октомври.

По отношение на достъпа до информация, МВР ще публикува годишен план и 6-месечни отчети със статистика за престъпността и разкриваемостта.

Брадва в администрацията

В момента 30% от състава на МВР е от администрация, като целта на Йовчев е броят на служителите зад бюро да бъде намален наполовина. Министърът посочи, че това не означава обезателно уволнения, а в някои случаи може да стане и чрез преназначаване на други позиции.

Според Йовчев, в момента няма ефективно противодействие на престъпността, тъй като 53% от престъпленията в България са кражби, а само 8% от оперативния състав на МВР работи по тях.

Полицаите - на училище и с оценки

„Ще въведем програма за продължаващо обучение на служителите. Служителите не са достатъчно добре подготвени. Ръководният състав не е подготвен. Никой не ги е учил как да управляват. Много трябва да работим по обучението на полицаите на улицата", каза Йовчев и допълни, че резултатите от тази мярка ще дойдат след поне две години.

Вътре в самата система на МВР ще заработят системи за планиране и отчитане на резултатите, а в структурните звена ще бъдат въведени конкретни стандарти за работа.

По думите на Йовчев, ще се променят и критериите за постъпване на работа, издигане и уволнение, като заплащането на полицаите ще е обвързано с оценката, която получават за работата си. Освен това, ще се въведат периодични тестове за лоляност, както и минаване през детектора на лъжата.

Патрулната дейност ще бъде реорганизирана с карта на престъпността по зони и часове, а патрулните коли ще бъдат вкарани в GPS система.

Планира се също възстановяване на статута на извънщатните служител, като в отдалечените места ще се разчита на граждански патрули, основно от бивши полицаи и военни.

Oще: администрация  граждански патрули  данс  змвр  мвр  полицаи  цветлин йовчев 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2013, 02:27

1 geira | 05.07.201303:53

Лоиалност пред кого бе министар , пред БСп и ДПС ли има6 предбид?Слага4 си и ти.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани