ДАНС влиза в неправителствения сектор и бизнеса | webcafe.bg
newscafe

ДАНС влиза в неправителствения сектор и бизнеса

Webcafe.bg
14.12.2013, 13:25 (обновена 16.12.2013, 10:56)
Ръце

Снимка: © Getty Images

Агентите на ДАНС ще се дават за ползване и на чужди партньорски служби

Фондации, граждански сдружения и фирми ще може да създава ДАНС. Това е предвидено в промени в правилника на агенцията, които са били одобрени от правителството на закрито заседание тази седмица, съобщи в. "24 часа".

Агентите под прикритие ще имат право да ползват фалшиви лични документи, а останалите държавни и общински органи ще им съдействат с актове за раждане, дипломи, свидетелства за брак и пр. Фалшивите документи трябва да се унищожават, след като е приключила мисията на агента, те няма да могат да ги ползват извън нуждите си по изпълнение на задачата, за която са издадени. ДАНС ще има регистър на всички ползвани самоличности, предвижда постановлението на правителството.

Тайни агенти могат да са само служители на ДАНС, назначени в специално звено. Разходите на агенцията по поддръжка на служителите под прикритие ще фигурират в отчетите като "текущи". Тези служители ще могат да се ползват при лов на шпиони, разследване на корупция, финансови престъпления, политически безредици и пр., които са предвидени в закона за ДАНС.

Агентите ще се дават за ползване и на чужди партньорски служби.

Агенцията вече ще има и разследващи агенти, които ще работят по реда на Наказателнопроцесуалния кодекс, става ясно от поправките в правилника на ДАНС, одобрени от правителството. Те ще работят заедно с прокуратурата и указанията на прокурора ще са задължителни за тях.

Разследващите агенти всъщност ще са хората, които бяха прехвърлени в ДАНС от закритата НСБОП. Те ще имат право да арестуват или да призовават хора на разпит. Ще могат да канят на разговор и по телефон, факс или телекс.

Новите правила завишават тавана за парични награди на агентите за добре свършена работа по решение на председателя на ДАНС. Досега те бяха в размер не по-голям от най-ниската заплата в звеното, в което работят, а с новите правила сумата може да стига заплатата на шефа на съответното звено.

Промените в правилника предвиждат и назначаването на трети заместник-председател на ДАНС. До този момент шефът й Владимир Писанчев има двама - неуспелият конкурент за началник Недялко Недялков и прокурорката на печатницата за бюлетини в Костинброд Ваня Стефанова

Oще: агенция  данс  правилник  правителство  прокуратура  промени  служби 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани