Между шефа на НЕК и Трайков е имало неприязън преди скандала за АЕЦ | webcafe.bg
newscafe

Шефът на НЕК - в бяло, Трайков - на изслушване

Webcafe.bg
07.04.2011, 10:27 (обновена 07.04.2011, 14:17)
Красимир Първанов

Снимка: © Sofia Photo Agency

Шефът на НЕК няма да иска извинение от Трайчо Трайков

Разразилият се вчера скандал за АЕЦ "Белене" по традиция продължи и днес в сутрешните блокове. Резултатът от вчера беше, че шефът на НЕК, подписал поредния анекс към договора за проекта, не е уволнен, икономическият министър е наказан с последно предупреждение.

От подписания анекс излиза, че Русия и България ще подпишат до 1 юни тази година Договор за проектиране, доставка и изграждане (съкратено EPC - engineering, procurement, construction - бел. ред.) за строителството на АЕЦ "Белене". Вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че заради огъването пред руските интереси е предал подписаните документи на ДАНС.

Между Трайков и изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов е съществувала неприязън и преди конфликта помежду им отпреди ден по повод проекта за АЕЦ "Белене". Това каза самият Първанов пред bTV днес - без да уточни причината за това.

В комуникацията е неприязънта, моето чувство е такова - така описа перцепцията си шефът на НЕК.

Както стана ясно, вчера Трайков каза, че го уволнява, Първанов - че това е работа на Българския енергиен холдинт, а по-късно премиерът Бойко Борисов отправи последно предупреждение към Трайков и закрепи шефа на НЕК на поста му.

"Предполагам той (Трайков - бел.р.) смята, че това, което аз върша в НЕК, не е в интерес на компанията и на страната", каза Първанов. По думите му държавната компания е с ръст на печалбата от 102 млн. лева за 2010 г. На въпроса: "А вие харесвате ли го", шефът на НЕК отговори: "Абсолютно, той ми е министър и аз съм длъжен да изпълнявам неговите заповеди".

Шефът на НЕК каза, че няма да иска извинение нито от Трайков, нито от външния министър Николай Младенов. Дипломат №1 беше единственият министър, подкрепил позицията на Трайков. Младенов обяви подписаните документи между НЕК и руската "Атомстройекспорт" като "повече от пробив в националната сигурност".

Помолен да коментира твърденията на бившия икономически министър от тройната коалиция, а сега депутат от БСП Румен Овчаров, според когото в НЕК цари корупция и се сключват договори по надути цени, шефът на НЕК заяви, че въпросните договори са били обжалвани и пред КЗК, и във ВАС и двете институции не са открили нарушения.

Нямало "обвързаност" за България...

Красимир Първанов отново повтори, че документите, които е подписал, не обвързват по никакъв начин България, а само отлагат с два месеца вземането на решение дали да се строи втората атомна. Той пак каза,  че при отказ от проекта "Атомстройекспорт" ще предяви към НЕК иск за 600 млн. евро.  Косвено призна, че текстът, разпространен в социалната мрежа "Фейсбук", е действително подписаният анекс № 12 към споразумението за АЕЦ "Белене". Както се вижда, документът няма никаква правна обвързаност, заяви той.

Кабинетът Борисов продължава проекта АЕЦ "Белене", като се ангажира със срок за преговори по окончателния договор за строителството. Ангажиментът, поет от Красимир Първанов и за който министърът на икономиката Трайчо Трайков не знаеше, се оказа съгласуван с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков.

Трайков получи "втори и последен" жълт картон от премиера, а депутати от ГЕРБ не изключиха министърът в скоро време да си тръгне от кабинета.

Парламентът изслушва Трайков днес или утре

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще информира депутатите за последиците от договора за АЕЦ "Белене", след като завърши визитата му в Русия, каза днес парламентарният шеф Цецка Цачева.

Синята коалиция и Коалиция за България поискаха вчера изслушване на премиера Бойко Борисов и министър Трайков по темата.

Според  писмо от началника на политическия кабинет на Трайков, което Цачева прочете,  министърът не е успял да информира депутатите вчера заради визитата си в Русия. Така че ще говори в пленарната зала днес или утре след завръщането си.

Българо-руската комисия за икономическо сътрудничество, която трябваше да заседава в Москва и днес, е приключила работата си още вчера, се разбра от репортаж на БНТ. Утре, 8 април, се очаква да се прибере от САЩ и вицепремиерът Симеон Дянков. 

След приключилата късно снощи визита в Москва на българския министър на икономиката Трайчо Трайков руският министър на енергетиката Сергей Шматко е заявил, че "Белене" ще бъде реализирана успешно, само ако отговаря на икономическите интереси на България, съобщи БНТ.

Според Шматко диалогът за централата ще продължи по вече подписаните документи.

След продължилата 2 часа среща, министрите на двете страни дадоха да се разбере, че различията към момента са преодолени и че страните са готови да намерят решение по всички открити въпроси по "Белене", включително и по цената.

Освен цената на "Белене" предстои да бъде обсъдена и цената на тока, който втора атомна ще произвежда -  въпрос, поставен от Трайчо Трайков на срещата.

Скандалът в българското правителство около новото споразумение за АЕЦ "Белене" се развива в посока, изгодна за Русия, пише руското издание "Комерсант".

"Трябва да се отчита, че "Белене" е единствената АЕЦ, която Русия в средносрочна перспектива може да изгради на територията на ЕС. Затова руското атомно лоби е заинтересовано българската врата да не хлопне", коментира и изданието "Независимая газета".

Oще: аец  белене  красимир първанов  нек  трайчо трайков 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани