Брюксел одобри новите правила за ипотечните кредити | webcafe.bg
newscafe

Брюксел одобри новите правила за ипотечните кредити

Webcafe.bg, по БТА
29.01.2014, 12:54 (обновена 29.01.2014, 13:02)
Евро

Новата директива има за цел да установи високо ниво на защита на хората, които кандидатстват за ипотечни кредити

Финансовите министри на държавите от Европейския съюз (ЕС) приеха новото законодателство за регулиране на ипотечните кредити, чиято цел е да накара банките да дават повече информация на клиентите при отпускането на кредити.

28-те страни-членки ще имат срок от две години, за да транспонират директивата в националното си законодателство.

"Новата директива има за цел да установи високо ниво на защита едновременно с предотвратяване на безотговорно поведение на заемодателите и кредитополучателите, които в сегашния контекст на финансова криза допринесоха за увеличаването в целия ЕС на броя на непогасяемите кредити, изпадане в неплатежоспособност и изземване на ипотекирани имоти", посочва се в комюнике на Съвета на ЕС.

Европейската комисия (ЕК) предложи текстовете още през 2011 г., за да може европейските потребители, които си купуват жилище на кредит, да бъдат по-добре информирани за рисковете.

Приетият днес текст съдържа всички изменения, гласувани през декември от Европейския парламент. Предвижда се клиентите да получават стандартизиран технически фиш, съдържащ редица задължителни информации, особено по отношение на прилаганите лихви и рисковете, за да могат да правят сравнения.

Кредитните институции ще трябва също така да оценяват способността на кредитополучателя да погасява заема и да се въздържат да отпускат заеми, ако има опасност той да изпита трудности при погасяването.

Предвижда се също така Европейският банков орган (ЕБО) да може да разследва за евентуално нарушаване на тези правила или за неспособността те да бъдат прилагани, както и да иска от компетентните органи в страните членки информация за намиране на решение при такива случаи.

Oще: директива  ес  законодателство  ипотечни кредити 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани