В Русия вече действа законът срещу гей пропагандата | webcafe.bg
newscafe

В Русия вече действа законът срещу гей пропагандата

Webcafe.bg
01.07.2013, 11:40 (обновена 01.07.2013, 13:32)
пуси райът

Три от момичетата от руската пънк група "Пуси Райът" бяха осъдени заради действията си в московски храм

В Русия вече са в сила законите срещу гей пропагандата и за оскърбление чувствата на вярващите.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа двата закона, макар че те предизвикаха бурни дебати.

Хомофобията е разпространена в Русия, където хомосексуализмът се смята за криминално престъпление до 1993 г.  и за ментално заболяване - до 1999 г.

Според проучване на ВЦИОМ (руският аналог на нашия НЦИОМ - бел.р.), публикувано през юни, 88% от руснаците подкрепят забраната за хомосексуална "пропаганда". В допълнение 54% от руснаците смятат, че хомосексуалността трябва да бъде наказана.

Законът срещу гей пропагандата предвижда глоба от 4 до 5 хиляди рубли (около 100-125 евро) за гражданите, за които се прецени, че "пропагандират" нетрадиционни сексуални отношения сред деца. За аналогични нарушения на хора от администрацията глобата е 40-50 хиляди рубли (1000-1250 евро).

Ако за тази цел са използвани медии и интернет, сумата е 50-100 хиляди рубли за граждани и 100-200 хиляди за длъжностните лица.

В случай че виновникът е организация, законът предвижда прекратяване на дейността й за срок до 90 дни и глоба от 1 милион рубли.

Чуждите граждани рискуват 100 000 рубли глоба и експулсиране от страната.

Според преходните и заключителни разпоредби на закона "пропаганда" е разпространение на информация, насочена към формиране у децата на нетрадиционни сексуални нагласи, привличането към такива такива отношения, изкривено представяне на обществената равноценност на традиционните и нетрадиционните отношения, както и разпространяването на информация, предизвикваща интерес към подобни отношения.

Вторият закон, предизвикан от случката с пънкарките от "Пуси Райът" - нахлуването в църква и пеене от олтара на:"Богородице, Путина прогони!", заради което две от момичетата излежават присъда в трудова колония, налага санкции за подобно светотатство.

Законът предвижда наказание за "действия, изразяващи явно неуважениe към обществото и извършвани в местата за религиозно почитане и богослужение". Санкцията е лишаване от свобода до 3 години и глоба до 500 000 рубли. Според първоначалния вариант затворът беше до 5 години.

Oще: владимир путин  гей пропаганда  закон  президент 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 16.07.201312:12

Браво на руснаците. Нямам нищо против хората с различна сексуалност, но те не бива да се доближават до деца и да пропагандират природно сбърканите си идеали. Тъжно е че такива хора се използват като инструмент за намаляване на населението и унищожаване на държавността.
Руснаците са хитри и много добре познават 3те стълба на държавността>
1. Независима политика и независима финансова политика- и двете в България липсват, ние не сме независима държава.
2. Култура и образование- при нас също липсват.
3. Религия и сплотяване на обществото под дадени ценности- при нас също липсват.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани