В Русия вече действа законът срещу гей пропагандата | webcafe.bg
newscafe

В Русия вече действа законът срещу гей пропагандата

Webcafe.bg
01.07.2013, 11:40 (обновена 01.07.2013, 13:32)
пуси райът

Три от момичетата от руската пънк група "Пуси Райът" бяха осъдени заради действията си в московски храм

В Русия вече са в сила законите срещу гей пропагандата и за оскърбление чувствата на вярващите.

Президентът на Русия Владимир Путин подписа двата закона, макар че те предизвикаха бурни дебати.

Хомофобията е разпространена в Русия, където хомосексуализмът се смята за криминално престъпление до 1993 г.  и за ментално заболяване - до 1999 г.

Според проучване на ВЦИОМ (руският аналог на нашия НЦИОМ - бел.р.), публикувано през юни, 88% от руснаците подкрепят забраната за хомосексуална "пропаганда". В допълнение 54% от руснаците смятат, че хомосексуалността трябва да бъде наказана.

Законът срещу гей пропагандата предвижда глоба от 4 до 5 хиляди рубли (около 100-125 евро) за гражданите, за които се прецени, че "пропагандират" нетрадиционни сексуални отношения сред деца. За аналогични нарушения на хора от администрацията глобата е 40-50 хиляди рубли (1000-1250 евро).

Ако за тази цел са използвани медии и интернет, сумата е 50-100 хиляди рубли за граждани и 100-200 хиляди за длъжностните лица.

В случай че виновникът е организация, законът предвижда прекратяване на дейността й за срок до 90 дни и глоба от 1 милион рубли.

Чуждите граждани рискуват 100 000 рубли глоба и експулсиране от страната.

Според преходните и заключителни разпоредби на закона "пропаганда" е разпространение на информация, насочена към формиране у децата на нетрадиционни сексуални нагласи, привличането към такива такива отношения, изкривено представяне на обществената равноценност на традиционните и нетрадиционните отношения, както и разпространяването на информация, предизвикваща интерес към подобни отношения.

Вторият закон, предизвикан от случката с пънкарките от "Пуси Райът" - нахлуването в църква и пеене от олтара на:"Богородице, Путина прогони!", заради което две от момичетата излежават присъда в трудова колония, налага санкции за подобно светотатство.

Законът предвижда наказание за "действия, изразяващи явно неуважениe към обществото и извършвани в местата за религиозно почитане и богослужение". Санкцията е лишаване от свобода до 3 години и глоба до 500 000 рубли. Според първоначалния вариант затворът беше до 5 години.

Oще: владимир путин  гей пропаганда  закон  президент 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.11.2011, 13:00

1 Govedo13 | 16.07.201312:12

Браво на руснаците. Нямам нищо против хората с различна сексуалност, но те не бива да се доближават до деца и да пропагандират природно сбърканите си идеали. Тъжно е че такива хора се използват като инструмент за намаляване на населението и унищожаване на държавността.
Руснаците са хитри и много добре познават 3те стълба на държавността>
1. Независима политика и независима финансова политика- и двете в България липсват, ние не сме независима държава.
2. Култура и образование- при нас също липсват.
3. Религия и сплотяване на обществото под дадени ценности- при нас също липсват.
   

оценка

+1 -0