Третият ден от болничните си е за наша сметка, първият го плаща работодателят на 100%, вторият пак той- на 60% | webcafe.bg
newscafe

Властта налага еднолично схемата за болничните. Старите отпуски - пак до 2010

Webcafe.bg
27.04.2010, 12:34 (обновена 27.04.2010, 16:22)
болница

Третият ден от болничните си е за сметка на болния...

Двата големи синдиката у нас - КНСБ и КТ "Подкрепа", обявиха, че се вдигат на протест, ако влезе в сила новата схема за плащане на болничните. Поради липса на съгласие кабинетът еднолично я добави в пакета мерки АнтиКриза. Тя предвижда първите два дни от болничния да се поемат от работодателя, като първият се плаща 100% от средното брутно трудово възнаграждение, вторият - 60%, а третият си е за сметка на работника. Оттам нататък го поема НОИ.

В момента първият ден е платен 100% от работодателя, а следващите се заплащат 80% от НОИ.

Новата схема е залегнала в промените в Кодекса за социално осигуряване, които правителството предстои да одобри на заседанието си в сряда.

Обсъждани бяха идеите първият ден от болничния да се поеме от работника, а вторите два от работодателя на 80%, както и трите първи дни да се поемат от работодателя, но плащането да е 50% от заплатата. Синдикатите не харесаха нито едно от тях.

Промяната, която кабинетът ще одобри в сряда, е предвидено да действа до края на 2010 г., но е възможно да бъде удължена до края на 2011 г. Мярката се налага заради увеличените със 160 000 болнични за първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на м.г.

От НОИ смятат, че нарастването се дължи на евентуални злоупотреби, а синдикатите - че не може заради 5-10% измамници да се наказват всички работещи.

Промяна е настъпила и в предложението за неизползваните платени годишни отпуски. Във варианта, който правителството трябва да гледа след ден е записано, че отпуските трябва да се използват до края на тази година, а не до края на 2011 г., както се споразумяха на тристранката.

Старите отпуски ще се ползват по график, подготвен и одобрен от работодателя и синдикатите.

За пореден път кабинетът отлага планираното от 1 юли увеличение на вдовишката добавка с 5% за 2012 г. и се премахва добавката за старост за хората над 75 години. Двата "бонуса" трябваше да влязат в сила от 1 януари, после бяха отложени за средата на годината, а вече е ясно, че изобщо няма да ги има.

Синдикатите помпат мускули за национални протести

КНСБ и КТ „Подкрепа" са готови на протестни действия в случай, че правителството вземе едностранно решение във връзка с платените отпуски и правото на болнични. Според Валентин Никифоров, вицепрезидент на КНСБ, в допитване сред техните членове над 40 000 души са изразили несъгласие, а 96% от тях са изразили готовност за участие в национална протестна акция.

КНСБ ще настоява първите три дни от болничните да се плащат от работодателя по схемата 100%, 80%, 60%.

По думите на вицепрезидента на КНСБ промяната, която правителството готви, ще засегне 90% от хората в България. Тези 90% няма да стоят мирни, заяви Никифоров. „Какъвто и вариант да се избере - дали третият ден няма да се плаща, или вторият, това е наказание към майките, които гледат децата си, и към работниците, които действително са болни. Не приемаме орязване на правата и на неползваните отпуски, когато работодателят не е дал съгласие за ползване на платен отпуск. Орязвайки тези права, работодателите отново ще получат един сериозен финансов бонус, защото милиони левове ще се дължат и се дължат в момента за неползвани отпуски".

Разрешават официално на бизнеса да пуска в неплатен отпуск "по икономически причини"

Според замислените в Кодекса на труда промени до 31 декември т.г. работодателят ще може да пуска хората си и в "специфичен отпуск по икономически причини". Той ще бъде до 60 работни дни, ще е неплатен и за него няма да се иска съгласието на работниците. Принудителната почивка ще се ползва, когато фирмата закъса.

Принудителната отпуска при такава належаща нужда ще се признава за трудов стаж. Работодателите обаче могат да я използват при определени условия преди това: да е въвел непълно работно време, което осигурява намалена заплата и доплащане от държавата или стипендия за допълнителна квалификация по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси.

Ако през принудителния отпуск или в месеца след него фирмата все пак уволни служител, той ще получи всички обезщетения, които му се полагат по трудов договор. Те ще се изчисляват на база на постоянното му основно и допълнителни възнаграждания преди това.

Освен това се дават права на работодателя при "важни производствени причини" да отлага ползването на част от платения отпуск на хората си, но не повече от 10 дни, за следващата календарна година.

Ползването на платения отпуск ще може да се отлага и когато по това време служителят е в болнични, в майчинство или отглежда малко дете. Отложените дни ще трябва да се ползват наведнъж в календарната година, след като отпаднат горните причини.

Според промените в Кодекса на труда инспекцията по труда ще може да прекратява трудовите правоотношения на работници, чийто шеф е спрял работата на фирмата и е изчезнал, без да уреди документите на хората си. Така те не са в състояние да се регистрират на борсата, поради което са лишени от обезщетения, а не могат да започнат и друга работа. Предвижда се работниците да подават заявления до инспекцията, а след проверки тя ще може да прекрати трудовите им договори.

Oще: антикриза  болнични  мерки  нои  отпуски  протести  работници  синдикати  схема 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани