Актуализация на бюджета! | webcafe.bg
newscafe

Актуализация на бюджета!

Webcafe.bg
01.07.2013, 13:54 (обновена 01.07.2013, 17:42)
избори 2013

Снимка: © Явор Николов

Въпреки предварителните обещания, кабинетът на Пламен Орешарски ще актуализира бюджет 2013 в посока на увеличаване на частта на разходите

"Между един и два милиарда лева е дупката в бюджета", заявява министър-председателят Пламен Орешарски в интервю за Нова телевизия, което ще бъде излъчено тази вечер.

Затова се очаква в следващите седмици правителството да предложи актуализация на бюджета. Правителството може да емитира нов дълг, бюджетите на някои министерства ще бъдат намалени с 5%.

Само преди седмица финансовият министър Петър Чобанов заяви, че не се планира актуализация. "Ситуацията е динамична, ако мерките в плана "Орешарски" проработят, ако се повиши събираемостта, това ще помогне да се справим и с конкретния бюджет. Но така или иначе виждаме, че може да има натиск от външната икономическа среда.

Към момента обаче не смятаме, че ще се отиде към актуализация на бюджета. С приетия спешен пакет мерки, ще се работи", каза още Петър Чобанов. Той обобщи, че финансовата стабилност остава приоритет, но ще се търсят политики за растеж.

Днес вече е на друго мнение.

В началото на юни Чобанов все пак предупреди, че има риск за допълнителен бюджетен дефицит в размер на 2.4% от БВП, а някои медии излязоха с пропагандно-плашещи заглавия за дупка от 1.6 млрд. лева в бюджета.

И Орешарски смяташе, че не се налага актуализация. Пак в началото на юни, когато вървеше облъчването за "скелетите в гардероба", както предсказахме през май, той обяви, че "никога ситуацията в страната не е била по-зле". Тогава Министерството на финансите пресметна, че има риск за неизпълнение на приходите с над 1 млрд. лева, а разходите вече са с 830 млн. лева повече от планираното.

През август предстои да се платят и ДЦК-атата, които пусна кабинетът на Бойко Борисов през февруари, точно когато падна, за да събере плати и плати над 800 милиона лева субсидии на зърнопроизводителите.

С идването си на власт, т.нар. експертен кабинет развърза социалните плащания - увеличи обезщетенията за втората година от майчинството на 310 лева от 1 юли, а 250 лева станаха помощите за първокласниците.

Появи се все още неофициално потвърден слух, че правителството усилено търси заем от банка от над 2 милиарда лева.

"Ако неизпълнението на приходите не се овладее, бюджетният дефицит ще скочи до 2,4% при заложени 1.3%," прогнозира Чобанов. Резервът в бюджета от 330 млн. лева вече е изразходван", съобщи още Чобанов.

Днес МФ публикува данните за състоянието на бюджета към 31 май. Фискалният резерв към 31 май 2013 г. е в размер на 5.8 млрд. лева. Бюджетното салдо по консолидираната фискална програма на касова основа е положително в размер на 45.5 млн. лв. (0,1% от прогнозния БВП), като се формира от излишък по националния бюджет в размер на 71.8 млн. лв. и дефицит по европейските средства в размер на 26.2 млн. лева.

За същия период на 2012 г. излишъкът бе в размер на 67.4 млн. лв. (0.1% от БВП). Тогава излишъкът по националния бюджет е бил в размер на 334.5 млн. лева, а дефицитът по европейските средства в размер на 267 млн. лева.

На месечна база, за месец май 2013 г., бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (републиканският бюджет плюс бюджета на общините) е положително в размер на 331.9 млн. лева, при 284.6 млн. лева за май 2012 г.

Oще: актуализация  бюджет  петър чобанов  пламен орешарски  приходи  разходи 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.