Адвокатът на информатора на WikiLeaks ще моли Обама за помилването му | webcafe.bg
newscafe

Адвокатът на информатора на WikiLeaks ще моли Обама за помилването му

Webcafe.bg, по БТА
22.08.2013, 17:27 (обновена 22.08.2013, 17:36)
Брадли Манинг

Снимка: © Getty Images

Адвокатът на Брадли Манинг ще моли за помилване Белия дом

Адвокатът на осъдения на 35 години затвор Брадли Манинг - Дейвид Кумс, заяви, че ще подаде молба за помилване на клиента му до президента Барак Обама.

Кумс смята, че "е време да се сложи край на страданията на Брад", осъден на 35 години затвор заради предаването на над 700 000 секретни документи на WikiLeaks. Адвокатът е възмутен, че войникът получава по-тежка присъда от насилниците на деца. 

В молбата, която ще бъде депозирана до няколко дни, Манинг пише: "Ако откажете да ме помилвате, ще излежа присъдата си със съзнанието, че понякога е нужно да платиш висока цена, за да живееш в свободно общество", каза Кумс. Джош Ърнест, говорител на Белия дом, потвърди, че молбата ще бъде разгледана съгласно процедурата.

Адвокатът каза, че самият Манинг го е утешил след произнасянето на присъдата. "Бяхме със сълзи на очите, включително аз, тъй като това значи много за нас, а това момче ме погледна и ми каза: "Всичко ще бъде наред, направихте всичко по силите си. Ще бъда добре, ще се справя", разказа Кумс.

Според защитника Манинг е много силен човек с висок морал, който би постъпил отново по същия начин.

Кумс прочете още един откъс от изявлението на войника, в което той казва, че не е възнамерявал да навреди на никого. "Исках само да помогна на хората. Когато реших да разкрия поверителна информация, го направих от любов към страната си и от чувство за дълг към другите", пише той.

Адвокатът каза, че бившият анализатор за разузнаването в Ирак би могъл да бъде освободен условно за добро поведение, след като излежи една трета от присъдата си. Той подлежи на опрощаване на наказанието след 10 години, а ако му бъде отказано, ще може да подава молба за това всяка година, подчерта Кумс.

Помолен да направи съпоставка със случая "Едуард Сноудън", Кумс отговори, че ако Сноудън му беше клиент, той би му казал, че настоящата обстановка не е благоприятна за разобличители.

Присъдата на Брадли Манинг е значителна тактическа победа, заяви вчера основателят на WikiLeaks Джулиан Асанж.

Манинг обяви, че вече е жена - иска да си смени пола и да се казва Челси

Отсега нататък в тази нова фаза от живота ми, искам всички да знаят кой съм в действителност. Аз съм Челси Манинг, аз съм жена". Това заяви Манинг в текст, прочетен по телевизия NBC в присъствието на адвоката му. Брадли изтъкна, че иска да промени пола си и вече да бъде наричан Челси.

"Предвид начина, по който се чувствам още от дете, искам да започна хормонално лечение възможно най-скоро. Бих искал също така от днес да ме наричат с новото ми име и да използват женското ми име, когато говорят за мен", допълни той.

Според адвоката му Брадли Манинг очаквал края на процеса, за да направи съобщението, защото не искал този въпрос да нарушава разискванията. Смущенията относно половата идентичност на войника вече бяха изтъкнати от Дейвид Кумс по време на делото.

Манинг трябва да излежи присъдата си във военния затвор на Форт Левънуърт, в щата Канзас, който в момента не осигурява хормоналното лечение, поискано от младия мъж. "Надявам се, че Форт Левънуърт ще направи каквото трябва, за да му позволи достъп до лечението, ако ли не ще направя всичко по силите си, за да се уверя, че те ще бъдат задължени да го направят", заяви Дейвид Кумс. Той уточни, че не знае дали освен хормонално лечение Манинг иска да се подложи и на хирургична операция, за да промени пола си.

Oще: wikileaks  адвокат  барак обама  брадли манинг  затвор  помилване  присъда  смяна на пола 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани