През 1969 - 1972 г., със серия постановления, държавата прехвърля управлението на културните забележителности на общините, но без документи | webcafe.bg
newscafe

Кой е собственик на Царевец и Перперикон

Webcafe.bg , По Дойче веле
24.02.2011, 13:27 (обновена 24.02.2011, 13:44)
тодор живков

През периода 1969-1972 г., със серия постановления, държавата прехвърля управлението на културните забележителности на общините, но без документи - и до момента не си е извадила документи за собственост...

България разполага с третото по обем културно наследство в Европа. Приходът от културния туризъм е до 7 пъти по-голям в сравнение с прихода от слънце и море. Това показват изчисления на българското министерство на културата.

Затова и намерението на държавата е 30% от инвестициите в туризма да бъдат насочени към културния туризъм. А покрай него да се развиват и другите алтернативи - винен, еко, поклоннически, селски, СПА туризъм, както заяви наскоро и министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Очакваната възвращаемост от налагането на културния туризъм като национален прироритет е около 1 млрд. евро годишно. Така поне е записано в плана за развитие на българския културен туризъм, приет в края на миналата година.

Всичко това е черно на бяло. С едно изключение - никъде не пише кой е собственикът на българското нематериално наследство.

Кой ще пита чий е Царевец при Тодор Живков?

През периода 1969-1972 г., със серия постановления, държавата прехвърля управлението на културните забележителности на общините, но без документи.

След промените всеки вади документ за собственост. Единственият, който не го прави, е държавата.

"На практика гръбнакът на туризма в България плува в бульона на безстопанствеността", коментира Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

"Никъде не е записано, че туристическите атракци са публична, държавна или общинска собственост. Чудесата на България са ничии и това е най-големият препъни-камък пред развитието на туристическата индустрия в България."

И 10-те чудеса на България, избрани наскоро с електронно гласуване, са с проблеми в собствеността - или са без документи или има спорове за граници, или са с непълни папки.

Културният туризъм виси във въздуха

В момента има няколко източника на средства за туризма от бюджетите на различни министерства. Има пари и по европейски оперативни програми.

Само по ОП "Регионално развитие" има схема за безвъзмездна помощ в размер на 82 млн. лева - за подкрепа на туристически и природни атракции, по данни на МРРБ.

Преди седмица финансовият министър Симеон Дянков обеща 10 млн. допълнително финансиране за чудесата на България.

Включване в клипа, с който ще се рекламира страната на световните туристически борси, ще е приносът на министъра на икономиката Трайчо Трайков. А министърът на еврофондовете Томислав Дончев се ангажира с техническа помощ по пътя на проектите за кандидатстване за европейско финансиране.

Всичко това засега е хиперреалност. Кметовете не могат да кандидатстват за пари нито от държавата, нито от еврофондовете, без нотариални актове.

Ламбада с нотариални актове

"Предстои най-масовата и най-лудата ламбада за издаване на нотариални актове на български старини", прогнозират от Националния борд по туризъм.

Според културното министерство до няколко месеца трябва да се уреди проблемът с актуването на най-важните туристически атракции. Но това няма да е лесно.

Както призна и зам.-министърът на културата Тодор Чобанов издаването на документ на неголям паметник, разположен на равен терен, струва около 2000-3000 лв., а често има и спорове за имота.

По информация от министреството на културата в документацията не липсват и абсурди като: "на 500 м от старата круша е границата на обекта".

Или друг абсурд: делбата на старинния храм "Света София" е довела до "кръстоска" на собственост - приземието е държавно, а самата постройка е общинска.

До миналата година и хълмът Царевец се води горски фонд. И за класирания на второ място в топ 10 на чудесата на България Перперикон също се налага актуване по спешност.

Накратко: безстопанственият гръбнак на българския културен туризъм може да провали общата интегрирана политика в сферата на туризма, за която всички говорят.

Oще: актове  българия  перперикон  собственост  туризъм  царевец 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани