Батко без присъда, но със запор върху имане | webcafe.bg
newscafe

Батко без присъда, но със запор върху имане

Webcafe.bg
04.01.2013, 10:43 (обновена 04.01.2013, 10:59)
веселин георгиев, батко

Снимка: © Sofia Photo Agency

Макар и неосъден, Батко получи възбрана и запор върху имуществото си

Обезпечителните мерки за възбрана и запор върху имуществото на станалия известен с аферата "Батко и Братко" Веселин Георгиев и неговата съпруга са наложени от Софийски градски съд и Сливенски окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), съобщи Агенция "Фокус".

Случаят "Батко и Братко" доведе до големи загуби за България, след като ЕС спря финансирането ни по предприсъединителните програми ИСПА и ФАР през февруари 2008 г.

Причината: като шеф на пътния фонд по времето на тройната коалиция Веселин Георгиев беше "разписал" обществени поръчки за над 120 млн. лева на фирми, свързани с двамата му братя.

Запорираното в полза на държавата имущество е на стойност над 4.1 млн. лева и включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки.

Част от недвижимото имущество, апартамент от 107.13 кв. м и гараж с площ 21.12 кв. м се намира в софийския район Лозенец.

Останалите имоти са в община Нова Загора, област Сливен. Те са 108, като един от тях е изцяло собственост на Нина Георгиева. При другите тя притежава по 1/2 или 1/3. Голяма част от имотите са ниви, а останалите са лозя и овощни градини.

Съдът е наложил запор и върху акции, облигации и дружествени дялове, собственост на двамата съпрузи, на обща стойност близо 300 000 лева.

Искът за налагане на обезпечителни мерки върху имуществото, за което се счита, че е придобито от престъпна дейност, е внесен в съда от Комисията въз основа на събрани доказателства от съответните териториални дирекции на Комисията.

В края на октомври 2012 г. след няколко фалстарта, Софийският градски съд даде ход на делото срещу Веселин Георгиев, който беше обвинен в нарушения на Закона за обществените поръчки, извършени в периода от октомври 2006 до ноември 2007 г.

Oще: батко  българия  веселин георгиев  ес  запор  имущество  обществени поръчки  сгс  сливен  фирми 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани