Властта пази държавните пари от офшорки | webcafe.bg
newscafe

Властта пази държавните пари от офшорки

Webcafe.bg
28.09.2013, 11:00 (обновена 28.09.2013, 20:49)
Пари

Здраво затягане на режима за достъп на офшорни компании до публичен ресурс обмисля властта с нов закон, научи "Труд".

Нормативният акт се подготвя от работна група с експерти от Министерството на финансите, разказаха запознати, но конкретните текстове още не са видели бял свят. Тепърва ще текат и съгласувателни процедури, но за реформата имало политическо съгласие на най-високо ниво в двете подкрепящи правителството партии - БСП и ДПС.

В екипа, който готви законодателните промени, има и зам.-министри, и депутати от двете управляващи партии.

Една от идеите на властта е да се ограничи правото на компании със скрита собственост да участват в процедури по обществени поръчки, търгове за концесии и приватизационни сделки.

Очакваше се забраната за участие на офшорки в търгове да залегне в промените на Закона за обществените поръчки, внесени в парламента от Министерския съвет, но такива текстове не се появиха в проекта, който вече е приет на първо четене и предстои окончателното му гласуване.

Ограничаването на достъпа на офшорни компании до публичен ресурс бе залегнало и в плана на БСП за управленски приоритети в самото начало на мандата, припомниха депутати от мнозинството.

Друга мярка, която управляващите обмислят сериозно, е компаниите, регистрирани в офшорни зони, да бъдат задължени да откриват свои дружества в България. Целта на промяната е те да бъдат данъчно обложени и да генерират приходи в бюджета. Как точно ще бъде записана такава мярка в бъдещия закон обаче предстои да видим.

Неотдавна вицепремиерката Даниела Бобева обясни, че въпросът е сложен, тъй като няма ясна европейска или българска дефиниция какво точно е "офшорна компания".

Ако втората идея бъде приета, може да засегне световни компании, чиято регистрация е в офшорни зони, разказаха запознати. При това положение може да им се наложи да регистрират дъщерни дружества в България, чрез които да се позиционират на родния пазар.

www.trud.bg

Oще: бсп  дсп  икономика  монополи  офшорки  пари 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

1 Rodrigo Diaz de Vivar | 28.09.201313:31

Най-обичам думи, като "обмисля", "подготвя", "има намерение", "е залегнало в плана", "очаква се" ...
Чувствам се като човек, когото вземат за наивен глупак.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани