Половината от семейните лекари - с хронична умора и синдром на изпепеляването | webcafe.bg
newscafe

Изпепелени от системата...

Webcafe.bg
15.11.2011, 18:05 (обновена 15.11.2011, 18:15)
болница

Снимка: © БГНЕС

Българските семейни лекари се оплакват, че най-често се сблъскват с неприлични коментари, оспорване на диагнозата, обиди

Половината от българските семейни лекари са хронично уморени и емоционално изтощени, съобщи БТА.

Проучване, направено сред джипитата в страната, показва, че 50% от тях страдат от т.нар. синдром на изпепеляването, който се характеризира с емоционално изтощение, деперсонализация, депресии и др.

Синдромът е състояние на физиологично, емоционално и умствено изчерпване, характеризиращо се с хронична умора, чувство за безпомощност и безнадежност, развитие на негативно себевъзприятие и отношение към работата, живота и другите хора.

Данните са представени от д-р Любомир Киров - председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, по време на втората конференция на Асоциацията на лекарите по обща/фамилна медицина от Югоизточна Европа. Около 75-80 на сто от личните лекари в България страдат от стрес, като близо 20 на сто от тях са засегнати от тежката му форма, допълва д-р Киров.

63 на сто от общопрактикуващите лекари смятат, че насилието над лекари в различните му прояви расте. Това е показало анкетно проучване, извършено преди половин година в Словения, Македония, България, Черна гора и Турция.

Лекарите, участвали в анкетата, се оплакват, че най-често се сблъскват с неприлични коментари, оспорване на диагнозата, обиди. Немалък процент от тях са подчертали, че са били подложени и на физическо насилие и дори нараняване от страна на своите пациенти.

При анализа на данните е посочено, че една от основните причини за агресията се крие в недостатъците на здравната система - ограничен достъп, липса на добри условия и апаратура, много бумащина и др.

Oще: агресия  джипита  здравеопазване  изпепеляване  лекари  насилие  проучване  синдром  умора 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2010, 20:23

4 Котарунгел | 17.11.201100:13

Аз съм лекар и съм горда с това, но законотворците не пожелаха да инкриминат законово насилието над лекари по време на изпълнение на служебните задължения.
Толкова за законотворците. Пациентите са агресивно в около 30- 50% от случаите. Искат какво ли не, на което съгласно действащите правила на НЗОК нямат право.
НЗОК се източва от неосигурените, които се възползват от спешната помощ за рутинни неща. Много от пациентите, които не плащат потребителска такса, са "абонирани" за общопрактикуващите лекари и го имат като сутрешно кафе. рецептите по здравни книжки те изтощтават, слушането на непрестанните "редовни"оплаквания на 70-80 годишни пенсионери от болестите на възрастта, искането за съвместяване на евтини и качествени лекарства...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 16.11.201117:20

От 20 години в България тече здравна реформа.Помним имената на всичките и "бащи".Помним прекопираните "лични" лекари,здравната каса и пълната трансформация на народното здравеопазване в търговска дейност на пазарен принцип.Помним всичко,но до сега няма нито един обвинен "реформатор",
които дължи на народа си обяснение за онова,което се случва на хората.И да си поеме отговорността,вместо да се прави на важен.Нали,д-р Тренчев Въпрос
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

2 Rodrigo Diaz de Vivar | 15.11.201123:49

Шарлатани, не бих казал. Имат дипломи.

Бездушни ... има доста такива. Професията им е такава. Аз си мисля, че моето състояние е най-важното, а през един медик дневно минават поне двадесет като мен. И в един момент той става бездушен.
Навремето имах познат, медик с дългогодишна практика, съдебен лекар.
Вършеше си работата в моргата, закусвайки.
Не беше бездушен, просто рутина.
Имаме различно разбиране за душевност.

Некадърни, да, има доста. Практиката и моите лични впечатления го доказват.
Има и гении в професията си, но аз не познавам такива за съжаление.
А и не искам да имам повод да се запознавам.
Пожелавам същото на всички читатели. Да нямат повод да ходят на лекар.

Ще съм щастлив, ако лекарското съсловие умира от глад, поради липса на работа. Ще е хубаво всички да са здрави.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 15.11.201119:14

Няма здравеопазване по света, което да е гарантирано от прояви на корист от страна на лекари, от груби грешки от немарливост, бездушие и некомпетентност, водещи до инвалидизация и дори до смърт.

Няма как здравеопазването в България, което заедно с останалите народополезни дейности се намира в упадък, да прави изключение.

Нашата трагедия е в това, че престъпните практики на отделни лекари се раздуват от медиите (лошата новина е добрата новина), правят се целенасочени и злобни обощения, за да се дискредитира лекарската професия по принцип. Разрушава се системно и енергично доверието между лекаря и пациента, лекарите се демотивират с всички последствия от това.

Всеки един от нас, било за себе си, или за близък човек, допира до решаваща за живота намеса на лекар.

Може ли някой почтен човек да твърди, че всички лекари са шарлатани, бездушни и некадърни. И да оправдава насилието, вербално или физическо, което се упражнява върху тях, когато изпълняват дълга си?
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани