„Визия 2020“ с мека редакция | webcafe.bg
newscafe

„Визия 2020“ с мека редакция

Webcafe.bg
01.09.2014, 16:03 (обновена 01.09.2014, 16:32)
служебно правителство

Президентът и премиерът се разминаха в оценката за "Визия 2020"

Съветът по сигурността към Министерския съвет одобри с консенсус работния документ „Визия 2020: България в НАТО и в Европейската отбрана" на Министерството на отбраната. Първоначално там бе записано, че националната сигурност на България и западните й съюзници е заплашена от кризата в Украйна.

Това предизвика остра реакция, както и изречението, че „активното и повсеместно пропагандиране на руска политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии".

След това служебният премиер Георги Близнашки оттегли документа, пресичайки „мини криза", и го определи като „груб и суров".

В утвърдения вариант са отразени становищата на всички отговорни институции. В следващите дни „Визия 2020" ще бъде публикувана за обществено обсъждане.

С документа България трябва да се представи на Срещата на върха на НАТО на 4 и 5 септември в Уелс, където се очаква отговор от Алианса на руската намеса в Украйна.

От прессъобщението на Министерския съвет обаче не става ясно какво пише в редактирания вариант.

Източници на bTV обясниха, че „Визия 2020" е претърпяла известна промяна, като текстовете, които директно посочват Русия като заплаха, са смекчени, но запазват смисъла за променената среда за сигурност след анексирането на Крим от руската федерация.

Формулировката за хибридната война е запазена. В предишната версия на документа пишеше, че кризата в Украйна води до риск от хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибер и информационна война.

В документа е запазен и ангажимента за 1,5% от БВП за отбрана още през 2015 година и отделяне на 15% от военния бюджет за инвестиции в отбраната. По-рано президентът Росен Плевнелиев също настоя за това.

Във „Визия 2020" се предлага актуализирана оценка за външната среда за сигурност, обосновават се ползите от инвестиции в отбраната, определя се пътят за достигане на по-високи разходи за отбрана в съответствие с дискусията в НАТО. Работният документ посочва също така основните необходими способности за съвременната отбрана на България.

На базата на одобрената днес „Визия 2020" и решенията от форума на НАТО правителството ще приеме Национална програма „България в НАТО и в Европейската отбрана - 2020", в съответствие с приоритетите и задачите на служебното правителство, допълват от пресцентъра на МС.

Националната програма ще бъде предложена на 43-то Народно събрание за одобрение.

Oще: велизар шаламанов  визия 2020  георги близнашки  нато  национална сигурност  украйна 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани