ГЕРБ прокара поправката "Витоша ски" | webcafe.bg
newscafe

ГЕРБ прокара поправката "Витоша ски"

Webcafe.bg
08.02.2012, 16:48 (обновена 09.02.2012, 14:20)
витоша

Компанията, която замрази зимния сезон на Витоша, спирайки лифтовете докато промените не минат през парламента, ще може да строи лифтове и писти, без земите да бъдат изключвани от горския фонд. Освен нея - и други фирми, с интереси на зимните курорти

Поръчаните от "Витоша ски" промени в Закона за горите минаха на първо четене днес в парламента, прокарани от ГЕРБ и двама от т.нар. независими депутати.

Компанията, която замрази зимния сезон на Витоша, спирайки лифтовете докато промените не минат през парламента, ще може да строи лифтове и писти, без земите да бъдат изключвани от горския фонд. Освен нея - и други фирми, с интереси на зимните курорти.

Тезата на ГЕРБ, бранена в изявленията от трибуната, беше неизменно една: все пак земята си остава държавна, остава в горския фонд. След време, когато спре да бъде използвана за ски или лифтове, държавата пак ще я притежава и, ако се налага, ще я залеси.

Председателят на земеделската комисия Десислава Танева (ГЕРБ), която е водеща комисия по законопроекта, не се изказа в пленарна зала. Преди време тя определи като рекет поведението на "Витоша ски".

В крайна сметка днес една компания може да празнува победа, че подчини толкова бързо изпълнителната и законодателна власт на държавата в своя услуга. Промените бяха написани, съгласувани, прокарани през МС и внесени в парламента за по-малко от 3 седмици, при това през декември м.г., в навечерието на празниците.

Фирмата настоява да се даде възможност за изграждане на лифтове в парковете с отстъпено право на строеж. Законът, приет миналата пролет, не даваше такава възможност.

Освен това 10-годишният план за управление на природен парк "Витоша" пък, който е в сила до 2014 г., е забранена промяната на предназначението на земи в защитената територия.

Приетите на първо четене промени облагодетелстват собствениците на лифтове и влекове и с още нещо - предвижда се да се даде възможност правото на ползване на съществуващи ски писти да се учредява на собствениците на прилежащите лифтове и влекове.

От ГЕРБ обещаха между първо и второ четене да изчистят "пропуска" в законопроекта, за да е ясно за колкото време собствениците на влекове ще могат да ползват и стопанисват пистите и колко ще им струва.

Според депутати от опозицията, така се създава монополно положение, собствениците на влекове, които ще стопанисват и пистите, на практика ще диктуват целия бизнес в съответния курорт.

Ако тази фирма има и хотел, очевидно този хотел ще се ползва с преференции пред останалите, същото важи и за ски училищата, посочи Петър Курумбашев от Коалиция за България. Така  собствениците на лифтове и влекове на практика ще определят кой, кога и при какви условия изобщо ще има достъп до пистите, стана ясно от изявлението му.

Подаръци никой и на никого не прави, не заблуждавайте, терените остават държавни, заяви Емил Димитров от ГЕРБ - депутатът, който стоеше в основата на падането на първата забрана за тютюнопушене на обществени места. Според Димитров и колегите му всъщност всичко се прави в името на това да се развива ски туризмът.

Oще: витоша  витоша ски  герб  закон  закон за горите  компания  курорти  народно събрание  парламент  промени  първо четене 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 09.02.201218:14

>Какво друго би направил банкер с природата, освен да я изстиска като лимон и да изпие доволно потеклите пари

http://i0.kym-cdn.com/entries/icons/original/000/000/554/facepalm.jpg
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.02.2012, 07:28

6 sabat | 09.02.201218:06

Какво друго би направил банкер с природата, освен да я изстиска като лимон и да изпие доволно потеклите пари. Най- много ме е яд за това, че единственото, което мога да направя е да изразя мнението си. И до там.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 09.02.201216:35

>ако се окаже, че Цеко Минев не е печелбар

Не това имах предвид. Да не е печалбар предполагам е също малко вероятно, но и безинтересно.
Интересното е, ако се окаже умен печалбар - от тия, дето знаят как да направят многото пари. А многото пари не се правят бързо и с без оглед на цялата обстановка. Чини ми се, ако създаде модерен (макар и скъп) курорт, където не е сечено диво и без разумен план, където водите не образуват сипеи като се стичат по обезлесени склонове, където не е строено където и каквото може, тогава и хората ще са много по-доволни. Хората, клиентите му. А клиентите плащат Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

4 Mile Manolov | 09.02.201212:34

тоя депутат си изкара за старините май Усмивка
хубаво е да се знае, че у бантустана все някой успява да го направи
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

3 Крив Макарон | 09.02.201211:30

@деовин,

ако се окаже, че Цеко Минев не е печелбар, значи теориите за края на света през 2012 са светата истина. Много щастлив Много щастлив

Направо ме разсмя с тоя коментар Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

2 deowin | 08.02.201223:27

Ако сега частникът окепази Витоша е очевидно какво ще стане.

По-интересно ми е, обаче, как биха реагирали всичките природозащитници, антикапиталисти и прочие инстинктивно-оплюваща-всичко сган, ако случайно се случи, че тия от Витоша ски вземат, че изградят модерен ски курорт на Витоша както е редно - с всички необходими мерки да запазят природата.

Съвсем не твърдя, че това е много възможно, но ми е чудно дали в такъв случай биха организирали митинги с плакати "Бяхме в грешка, частникът не е винаги е печалбар и изедник" и "Извинявайте Витоша ски, че се усъмнихме в добронамереността ви!"..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.02.2012, 20:38

1 Folkenstein | 08.02.201220:41

За пореден път...
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани