Румъния възмутена, че е набедена за "Хорсгейт" | webcafe.bg
newscafe

Румъния твърди, че е набедена за "Хорсгейт"

Webcafe.bg, по BBC
12.02.2013, 15:10 (обновена 12.02.2013, 16:03)
КОне

Снимка: © Getty Images

ДНК тестове разкриха, че има случаи, в които скритото съдържание на конско месо достига почти 100%

Румъния премина в нападение по скандала „Хорсгейт", след като конско месо със сочен румънски произход бе открито в „телешка лазаня". Скандалът гръмна във Великобритания, след това същите подвеждащи полуфабрикати бяха открити във Франция, а общият брой на засегнатите страни стигна 16.

Лондон обяви, че няма да остави нещата така и ще отнесе случая до Европейската комисия, описвайки го като огромна криминална конспирация. За британците конското месо е табу в чинията, докато французите го хапват на по-ниски цени от телешкото.

Франция набеди две кланици край Букурещ, че продавали на европейски компании конско месо, представяйки го за телешко. Едната кланица наистина работи само с коне, а другата - с коне и говеда.

Премиерът на северната ни съседка Виктор Понта обяви резултатите от проверка, извършена в кланици и месопреработвателни предприятия в страната. Очаквано, не се намериха никакви нередности.

„Дали съм ядосан? Да, много съм ядосан. Защото мога да гарантирам на потребителите във Великобритания и във Франция, че Румъния е спазила всички стандарти. Не можем да бъдем обвинявани", заяви Понта.

Не е ясно какво е станало с месото, след като е напуснало границите на Румъния, допълни той, прехвърляйки топката на останалите фирми по хранителната верига.

„От цялата информация до момента е ясно, че няма нарушения на европейските правила, извършени от румънски компании или на румънска територия", обобщи Понта.

Замразената лазаня е произведена от компанията „Findus", а дистрибуцията е на "Comigel", която твърди, че месото е внесено от Румъния чрез кипърски търговци и холандски посредници. Появи се информация, че двете компании ще се бъдат взаимно.

Френската полиция започна разследване срещу двете фирми, за да се провери откъде е дошло „телешкото". После се оказа, че в направата на скандалната лазаня са замесени фирми от Полша и Ирландия.

Помним случая с 25-годишното ирландско говеждо, което влезе на българския пазар и бе изядено под формата на саздърма и колбаси.

Миналия месец ирландски инспектори по безопасност на храните откриха конско месо в бургери в големи хранителни вериги.

Според в. "Обзървър" има сериозни подозрения за сериозно участие на организирани престъпни групи с международен обхват. Източници от индустрията за обработка на конско месо казват пред изданието, че има свидетелства как полската и италианската мафия въртят измами за милиони британски лири, при които конско месо се предлага като говеждо. Някои от тях не изключват и участие на престъпни структури от Русия и балтийските държави.

Oще: виктор понта  коне  румъния  хорсгейт  храна 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.