Правителството одобри проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат плавно повишаване на пенсионната възраст | webcafe.bg
newscafe

Кабинетът пусна на бавен ход първата реформа

Webcafe.bg
04.08.2010, 16:30 (обновена 04.08.2010, 19:06)
Тотю Младенов

Снимка: © БГНЕС

Ако НАП събере 400 млн. лева, които се дължат на НОИ, до края на годината, осигурителната вноска може и да не се увеличи от 1 януари, каза социалният министър Тотю Младенов

Правителството одобри проекта за промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат плавно повишаване на пенсионната възраст в България. Наесен те ще бъдат гледани и от Народното събрание, което се разпусна за летен отдих до началото на септември.

Запазва се възрастта за пенсиониране за работещите най-масовата трета категория труд - 60 години за жените и 63 години за мъжете. За тях плавно от 1 януари 2011 г. ще се увеличава с една година осигурителният стаж в следващите три години и стигне 37 години за жените и 40 години - за мъжете през 2013 г.

За първа и втора категория пенсионната възраст расте с 2, а не с три години

От 1 януари 2011 г. плавно ще нараства пенсионната възраст за работещите в първа и втора категория труд (армия, полиция, миньори, химици и др.). За жените с първа категория труд възрастта се вдига от 47 на 49 години, а за мъжете - от 52 на 54 години.  Решението възрастта за пенсиониране да се вдигне плавно за тях с 2, вместо с три години, както се говореше по-рано, беше взето от правителството в последния момент, стана ясно от изявление на социалния министър Тотю Младенов.

Според сметките на властта, финансовият ефект за НОИ от промените ще е 81.8 млн. лева догодина, през 2012 г. - 190.3 млн. лева, и през 2012 г. - приблизително 450 млн. лева.

Ако човек се труди повече от изисквания стаж, без да се е пенсионирал, ще получава бонус за всяка година осигурителен стаж след определена възраст, която е 3 процентни пункта.

Запазва се възможността за пенсиониране на 65 години при 15 години стаж, както и да се закупи времето, в което човек е учил висше образование.

Стаж могат да си закупят и тези, на които не им достига, но периодът, който може да бъде закупен, се намалява от пет на две години. 

Правителството смята от догодина да затегне режима за получаване на пенсии при инвалидност.

Дълговете към НОИ - първа грижа на НАП

В момента дълговете на бизнеса към НОИ са 1 милиард лева, от които 300 милиона лева лихви. Наскоро стана ясно, че властта се отказва от намерението да опрости натрупани стари задължения към НОИ до 30 юни т. г. при плащане на главницата от предприемачи и физически лица.

Тотю Младенов постави условие на Националната агенция за приходите да събере 400 милиона лева до края на годината, в противен случай трябва да се вдигне вноската за пенсия. 

"40% да могат да съберат НАП от това, което се дължи на Националния осигурителен институт, това значи допълнително 400 милиона лева догодина, за да не се увеличават осигурителните вноски. Ако не ги съберат тези пари, явно, че трябва да се върви в посока увеличаване на тази вноска," изтъкна министърът. Заплахата е вноската за пенсия да се увеличи с 2 процентни пункта, с колкото беше намалена в началото на тази година. Шефът на НОИ Христина Митрева обаче се възпротиви на идеята да се увеличават осигуровките в криза.

Министър Младенов възнамеряваше неплащането на осигуровки да се криминализира, но последната формулировка е затвор за укриване на вноските. Въпросът ще бъде изчистен с промените в НПК.

Формулата, по която ще се индексират пенсиите всяка година, засега няма да се променя. От догодина ще се върне т.нар. швейцарско правило, което да отчита инфлацията и ръста на осигурителния доход, съобщиха от правителството.

Това обаче е в противоречие с обявената по-рано от вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков тригодишна бюджетна прогноза, според която е предвидено запазване на "номиналния размер на средствата за пенсии до 2012 г." Това на практика означава, че няма да има пари за индексиране на пенсиите с размера на инфлацията. А тя, според прогнозната рамка, се предвижда да е за 2011 г. средно 3.6%, за 2012 г. - 3.5%, а за 2013 г - 2.7%.

Oще: лихви  нои  осигуровки  пенсия  правителство  синдикати  стаж  тотю младенов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.