Държавата си прибра части от пенсионните фондове | webcafe.bg
newscafe

Държавата си прибра части от пенсионните фондове

Webcafe.bg
11.12.2010, 13:03 (обновена 11.12.2010, 13:14)
Иван Костов

Снимка: © БГНЕС

Лидерът на ДСБ Иван Костов разкритикува остро решението на мнозинството в НС да национализира части от пенсионните фондове

В работния съботен ден НС одобри прехвърлянето на индивидуалните партиди от професионалните пенсионни фондове на работещите първа и втора категория труд в Националния осигурителен институт.

Комисията за финансов надзор пък ще предоставя информация за наличните по партидите средства на министъра на финансите, на управителя на НОИ и на директора на НАП.

Във фонд „Пенсии" на НОИ ще се прехвърлят средствата по индивидуални партиди до 31 март 2011 година.

Таванът на пенсиите отпада от 1 януари 2014 година. От ДПС смятат този срок за късен и поискаха таванът на пенсиите да отпадне още от следващата година.

Не можете да скриете от цивилизованите хора в ЕС какво правите, това е национализация, изтъкна синият лидер Мартин Димитров по повод прехвърлянето на индивидуалните партиди от частните фондове в НОИ.

Той предложи да се даде възможност хората сами да решават дали да прехвърлят партидите си от професионалните фондове в НОИ.

Нека хората да решават, настоя той. В Унгария, където е взето подобно решение, професионалните фондове си потърсили правата в ЕК. Подобен сценарий Мартин Димитров прогнозира и за България.

Освен това според него тази национализация на професионалните фондове ще е лош сигнал за чуждестранните инвеститори.

Синята Коалиция сериозно обмисля да сезира Конституционния съд по този въпрос, предупреди Мартин Димитров. Така че проявете разум, обърна се той към колегите си от ГЕРБ.

Боли ме, че пак трябва да бъдем давани като лош пример в ЕС заедно с Унгария, за страни, в които има национализация, посочи синият лидер.

Емилия Масларова подкрепи Мартин Димитров. По думите й хората не са питани дали искат прехвърляне на партидите им от професионалните фондове към НОИ.

КБ е категорично за отпадане на тавана на пенсиите от 1 януари 2011 година, съобщи още тя от парламентарната трибуна. Според нея хората нямат мотивация да се осигуряват на реални доходи, след като още 3 години ще има таван на пенсиите.

Хасан Адемов от ДПС пък се опасява, че след като бъдат национализирани професионалните фондове, след време може да бъде национализиран и Сребърният фонд.

Професионалните пенсионни фондове за работещите първа и втора категория труд са един хибрид. Това заяви социалният министър Тотю Младенов по време на дебатите в НС за Кодекса за социално осигуряване.

В понеделник пред съвета на министрите на труда той представил пенсионната реформа в България. По думите на Младенов, тя получила много добра оценка в ЕС. Положително било и становището на еврокомисаря по труда.

Опитваме се да защитим в максимална степен правата на хората, които работят първа и втора категория труд, категоричен бе Младенов, обещавайки, че те ще получават по-висока пенсия, след като партидите им преминат към НОИ.

Иван Костов репликира министъра, заявявайки, че еврокомисарят е "разбрал - недоразбрал" пенсионната ни реформа.

Вие влизате като дядо Коледа да им плащате пенсиите. Кога ви избрахме за Дядо Коледа, попита Костов.

Като брутална грешка лидерът на ДСБ определи изказването на социалният министър.

Като абсурдна определи идеята и червеният депутат Румен Овчаров. По думите му се вземат пари на група хора и се влагат в "един общ кюп".

Г-н министър, вие не решавате проблемите на пенсионната система, обърна се той към Тотю Младенов. Вие решавате един фискален проблем на бюджета, обвини го той.

Вие се превръщате в говорител на финансовия министър, смята още Овчаров. Тези проблеми не се решават на крак, посочи социалистът. Като престъпление той определи прехвърлянето на партидите към НОИ.

Oще: герб  дебати  иван костов  национализация  нс  пенсии  пенсионна реформа  пенсионни фондове  социално осигуряване  тотю младенов 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2010, 10:18

1 Mariana Antova | 11.12.201013:48

Боже, Боже, докаде я докарахме Шокиран

Социалистите ръка за ръка със "сините" защитават конституционните ни права за неприкосновеност на частната собственост!

Национализация - браво! Чуди се

Скоро и експроприацията по комисията Кушлев ще мине - пак така, "за благото на народа"
Както сме тръгнали, до няколко години ще можем да се похвалим с КОМУНИЗЪМ ъгейн! Вамос! Да живей! Ураааааа!
Вече и БКП спокойно може да се пробва за следващите избори Идея
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани