Спорът между НЕК и ЕРП заплашва да увеличи цената на тока | webcafe.bg
newscafe

Властта се чуди как да спази обещанието за евтин ток

Webcafe.bg
19.03.2014, 10:15 (обновена 19.03.2014, 13:21)
Ток

Снимка: © Стоян Георгиев

Ако властта не успее да спази обещанието си за евтин ток, трябва да си намери виновник

Заради битката, която държавата поведе с частните енергоразпределителни дружества сдържането на цената на тока е под въпрос.

Ултиматумът, даден от ДКЕВР и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, на ЕРП, да заплатят 318 млн. лева на НЕК изтече вчера, но парите ги няма. Според НЕК става въпрос за суми, натрупани през 2012 г. и 2013 г.

Държавният регулатор заплаши със започване на процедура по отнемане на лицензите, ако не се издължат на НЕК, която няма ликвидност и е в технически фалит заради задължения от близо 4 млрд. лева.

Има възможност спорът между НЕК и ЕРП-тата да не доведе до увеличение на цената на тока. Държавата има резерви, които могат да помогнат да се задържи цената, но трябва да се подходи внимателно и отговорно и не в ущърб на енергийната система. Това заяви пред bTV депутатът от БСП и председател на комисията по енергетика в парламента Таско Ерменков. Валентин Николов от ГЕРБ, който е бивш шеф на АЕЦ „Козлодуй" беше по-скептичен и заподозря, че цените ще скочат.

Ерменков не вижда ултиматум от страна на ДКЕВР, а просто призив да се спазва Закона за енергетиката, където са регламентирани отношенията между компаниите и НЕК.

Две от трите ЕРП-та обявиха в следобедните часове на 18 март, че са превели суми на НЕК.

Енергодружествата признаха, че намаляват плащанията си към НЕК с размера на суми, които НЕК им дължи за задължително изкупуване на зелена енергия.

От ЕВН обявиха, че вече са превели 32 млн. лв. на НЕК - като жест за започване на диалог. НЕК обаче не приема тази сума, тъй като то е предложение за заем. Според държавната компания то е малка част от размера на задължението на компанията към НЕК.

"ЧЕЗ Електро България" и "ЧЕЗ Разпределение България" са превели към НЕК вчера общо 8 072 719 лева, като до края на март са предвидени още две плащания, съобщиха от ЧЕЗ.

Преведените суми от страна на ЧЕЗ са регулярни плащания, които не погасяват стари задължения.

Нашата компания продължава да смята, че задълженията на "ЕВН Електроснабдяване", "ЧЕЗ Електро България" и "Енерго - Про" ще бъдат погасени в пълния им размер, съгласно указанията на ДКЕВР, заявиха от НЕК.

От "Енерго-Про" засега няма съобщение за преведени суми, но вчера от компанията признаха, че "напълно законно" са прихванали сумите, дължими от НЕК за задължително изкупуване на енергия по Закона за енергията от възобновяеми източници.

Регулаторен хаос плюс популизъм

"Още в самото начало с регулирането на ВЕИ-тата беше създаден един регулаторен хаос с непрекъснатите промени със задна дата и търсенето на решения на парче, което сега се връща като бумеранг", заяви по БНР днес икономистът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов.

В последно време непрекъснато има ескалация на проблема и постоянно се говори публично за отнемане на лицензи, стана ясно от изявлението му. Според Стефанов това показва, че задържането на ръста на цените на електроенергията, без да се търсят структурни промени вътре в самата енергетика, няма начин да няма негативен ефект. 

"Има едни половин милиард лева загуба, която не може да се покрие, и в момента тази загуба се опитват да я наместят някъде. Това, което не виждаме, е мълчаливата част от системата, а именно предприятие като АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица-изток 2", които поемат загубите мълчаливо. Ние го видяхме единствено в силно намалените им печалби", заяви Стефанов. 

"Другото, което очевидно се случва, е, че НЕК е в тежко състояние вече доста отдавна и се търсят всякакви начини да му се подобри състоянието, включително с продажба, натискане на ЕРП-ата да изплащат тези дължими суми", коментира той.

След въвеждането на ВЕИ-тата в Закона за енергетиката не беше въведено адекватно решение и за да се стигне дотук година и половина след като ЕРП-тата са повдигнали този въпрос пред ДКЕВР, очевидно за тази година и половина никой не е намерил време да обърне внимание, което говори за силно нарушен диалог в системата, отбеляза икономистът. 

По думите му последните събития отново показват както липсата на капацитет в регулатора, така и силно нарушените връзки и диалог вътре в системата между отделните предприятия.

Oще: българия  дкевр  ерп  нек  плащания  ток  цена 


Още от Newscafe

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани